Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rigspolitiet er klar til at tage affære, hvis bandekrigen får racistiske  undertoner. Arkivfoto: Kaare Smith

Rigspolitiet er klar til at tage affære, hvis bandekrigen får racistiske undertoner. Arkivfoto: Kaare Smith

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigspolitiet sætter fokus på racisme

Rigspolitiet kommer partierne på Christiansborg i møde og vil øje med, om bandekrigen er ved at udvikle sig til et racistisk opgør.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er stadigvæk Rigspolitiets faste overbevisning, at bandekrigen mellem rockergruppen Hells Angels og flere indvandrerbander primært handler om, hvem der skal have adgang til det lukrative narkomarked.

Men chefen for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter Kim Kliver forsikrer nu, at Rigspolitiet til stadighed vil være meget opmærksom på, om bandekrigen også begynder at handle om racisme.

»Hvis der viser sig et racistisk element, vil vi med det samme slå ned på det. Vi følger både bande- og rockergruppernes udmeldinger nøje«, siger han.

LÆS ARTIKEL

I lørdagens udgave af Politiken krævede samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti, at Rigspolitiet nu anerkender, at racisme er blevet en medvirkende årsag til bandekrigen.

Jønke fik politikerne på banen
Politikernes bastante udmelding var en reaktion på, at talsmanden for Hells Angels, Jørn Jønke Nielsen, til Politiken forklarede rockergruppens deltagelse i bandekrigen med, at den forsvarer sig mod en særlig mentalitet, som visse »indvandrergrupperinger« har.

En mentalitet, som – med Jørn Jønke Nielsens ord – munder ud i chikane og terror mod almindelige mennesker.

»De råber ad lyshårede piger på gaden, kalder dem ludere og forulemper folk i byen, på diskoteker osv.«, sagde han blandt andet.

Narkosalg og våbenbesiddelse
Kim Kliver anerkender, at talsmanden for Hells Angels bruger en »fremmedfjendsk. retorik, som Kim Kliver udtrykker det.

Men derfra kan man ikke umiddelbart slutte, at det også gør bandekrigen racistisk, mener han.

»Som politimand forholder jeg mig til, hvad det er, medlemmerne af Hells Angels og deres støttegruppe AK81 bliver dømt for. Her ser jeg ingen overtrædelse af de paragraffer i straffeloven, som handler om racisme. Til gengæld ser jeg flere sager, som for eksempel handler om narkosalg og våbenbesiddelse«, siger han.

Kan man nøjes med udelukkende at betragte bandekrigen ud fra de domme, der bliver afsagt? Bliver man ikke også nødt til at se på, om folk melder sig ind i AK81 og Hells Angels, fordi de er enige i den retorik, Hells Angels bruger?

»Jo, men når folk først er blevet medlemmer, bliver de brugt til at lave den kriminalitet, som medlemmer af Hells Angels altid har lavet – narkosalg, pengeafpresning, hæleri osv.«.

»I min optik indgår der ikke noget, som hedder racismedefineret narkosalg. Det kan godt være, at medlemmer af AK81 ser mennesker med indvandrerbaggrund som en trussel, men det afspejler sig ikke nødvendigvis i den type kriminalitet, de begår. Man kan herunder jo også bemærke, at der også indgår medlemmer med anden etnisk baggrund i AK 81«.

Det handler om rekruttering
Der har i bandekrigen været en række skudepisoder mod folk med indvandrerbaggrund, hvor I mistænker AK81 for at stå bag. Kunne det ikke tyde på, at bandekrigen også er racistisk?

»Der er ikke noget i disse sager, som ændrer vores opfattelse af, at motivet har været enten kriminalitetsbestemt eller hævn for, at der også er blevet skudt på medlemmer af AK81«.

Kim Kliver forklarer den hårde retorik fra Hells Angels’ talsmand med, at den bliver brugt til at hverve medlemmer til AK81. En del af medlemmerne af AK81 kommer fra hooliganmiljøet, som er kendt for at være stærkt nationalistisk.

»Den retorik giver masser af omtale, og den er egnet til at rekruttere nye folk«, siger han.

Men er der ikke en modsætning i det, du siger? På den ene side anerkender du, at racisme bliver brugt til at få folk ind i AK81. På den anden side afviser du, at bandekrigen dermed får et racistisk element?

»I forhold til den kriminalitet, som Hells Angels laver – narko, hæleri, bordeldrift osv. – ligger der ikke nogen muligheder for at være racistisk undertrykkende«.

»Det fremmedfjendske forbliver en teoretisk retorik, og så snart folk er blevet medlemmer af AK81, bliver de gjort til almindelige kriminelle. Men som sagt vil vi være meget opmærksomme på, om de fremover vil begynde at lave racistisk motiverede forbrydelser. Jeg tror dog, det er vigtigt, at vi bedømmer den fremmedfjendske retorik ud fra, at den også er egnet til at fjerne fokus fra den kriminalitet, medlemmer af Hells Angels laver«.

Mener du dermed, at det er forkert, at vi som presse skriver om denne retorik?

»Det er jo et teoretisk spørgsmål i kraft af, at I allerede har skrevet, hvad talsmanden for Hells Angels siger«.

FOKUS:Få overblikket over bandeopgør i Danmark

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hells Angels’ talsmand Jørn Jønke Nielsen har i Politiken øget retorikken mod unge med indvandrerbaggrund. Han afviste, at Hells Angels deltager i bandekrigen for at forsvare sin andel af narkomarkedet.

Derimod handler det om at slå igen over for en mentalitet, som visse »indvandrergrupperinger« har, og som fører til chikane af »almindelige mennesker«. Hans udtalelser får nu et stort flertal af partierne til at sige, at racisme er blevet en del af bandekonflikten.

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden