Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Efter mere end ti års arbejde kunne PET-kommissionens formand, Leif Aamand, i går fremlægge sin rapport.
Foto: Jens Dresling

Efter mere end ti års arbejde kunne PET-kommissionens formand, Leif Aamand, i går fremlægge sin rapport.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nato krævede ulovlig politisk registrering

Det var forsvarsalliancen som i 1955 forlangte, at mistænkelige danskere blev registreret af PET.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var Nato, der i et fortroligt dokument krævede registre over politisk aktive. Standarderne, der blev defineret i 1955, blev først erstattet i 2002, skriver Ekstra Bladet.

PET-kommissionen omtaler kun på en enkelt side Nato-kravene om registrering af ’subversive elementer’, herunder kommunister.

FOKUS Læs om PET-kommissionens rapport Kravene blev nedfældet i dokumentet c-m (55) 15 (final) fra 1955. Dokumentet blev løbende opdateret, bl.a. i 1964, blot fire år før den danske regerings erklæring om, at ingen skulle registreres alene på grund af lovlig politisk virksomhed. Ekstra Bladet er i besiddelse af en kopi af Nato-dokumentet. Det fremgår, at NATO’s medlemslande er forpligtet til at oprette sikkerhedstjenester, der skal have ansvar for »indsamling og registrering af efterretninger vedrørende spionage, sabotage og undergravende virksomhed«. Notat fulgte Natos retningslinjer

14. september 1968 formulerede justitsministeriet et notat med retningslinjer for PET’s fremtidige arbejde. Notatet fulgte tæt NATO’s krav om politisk registrering og registrering af kontakter, herunder rejser til kommunistiske lande. Ifølge påtegninger på notatet gav det PET mulighed for at registrere trotskister, anarkister og venstrerevolutionære grupperinger samt DKP-medlemmer. Blot to uger efter, at dette notat blev skrevet, udsendte statsminister Hilmar Baunsgaard (V) den berømte regeringserklæring om, at ingen fremover måtte registreres »alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed«.

ritzau

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden