Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET var kritisk over for fredsbevægelserne. Tjenesten forsøgte at forpurre fredskongres i København. Arkivfoto fra påskemarch mod atomvåben i 1983.
Foto: ERIK GLEIE

PET var kritisk over for fredsbevægelserne. Tjenesten forsøgte at forpurre fredskongres i København. Arkivfoto fra påskemarch mod atomvåben i 1983.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PET blandede sig i fredskonference

En international fredskongres i København blev forsøgt saboteret af PET. Tjenesten anså den for at være kommunistisk propaganda.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 15.-19. oktober 1986 mødtes fredsaktivister fra over 100 lande i Bellacenteret for at diskutere fredsarbejdet.

Samtidigt arbejdede Politiets Efterretningstjeneste intenst på at miskreditere mødet, den såkaldte Verdensfredskonference.

Det fremgår af PET-kommissionens redegørelse om efterretningstjenestens arbejde i årene fra befrielsen og frem til 1989.

FOKUS Reaktionerne på PET-kommissionens redegørelse

Indsatsen betegnes af kommissionen som »et af de bedst dokumenterbare eksempler på, at PET også udførte aktive foranstaltninger over for den danske offentlighed«.

PET: Kongres var kommunistisk propaganda
Ifølge PET var Verdensfredskongressen arrangeret af »Danmarks Kommunistiske Parti, Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed, Det Radikale Venstre og andre østvenlige organisationer«.

Den blev efter den hemmelige tjenestes opfattelse styret fra Moskva og var vigtig for propagandaen under den kolde krig, fordi det var den første af sin slags, der skulle gennemføres på denne side af jerntæppet.

Dermed var der tale om et sovjetisk forsøg på at skabe splittelse mellem Danmark og de øvrige vestlige lande, vurderede spionjægerne i PET.

SE OGSÅHemmelige arkiver splitter PET-kommissionen

Tjenesten gik i aktion for at miskreditere kongressen og hindre, at den blev den succes, arrangørerne håbede på.

Aflytninger af kongresarrangørernes telefoner og telexapparater klarlagde - ifølge efterretningstjenesten - at der ikke blev truffet væsentlige beslutninger, uden at arrangørerne havde konsulteret den sovjetiske fredskomité i Moskva.

Fodrede journalister med skyts
PET reagerede blandt andet ved at kontakte flere journalister, som tjenesten vurderede kunne være nyttige for bestræbelserne på at miskreditere fredsmdet.

De blev fodret med oplysninger om kongressen og arrangørerne til brug for en serie kritiske artikler om kongressen.

DOKUMENTATIONPET-kommissionens redegørelse om efterretningstjenesten ( eksternt link - side 328 og frem)

Flere af informationerne var kun kendt af en ganske snæver kreds af mennesker - og telefonaflytninger af et par kommunister viste ifølge kommissionsredegørelsen, at de var ganske imponerede over de detaljer om forberedelsesarbejdet, som journalisterne kendte til.

Sørgede for menneskeretskritik
Andre fredsorganisationer havde kritiseret kongressen for ikke at ville tage sovjetiske menneskeretskrænkelser i Afghanistan op.

Det fik den radikale politiker Hermod Lannung, der stod i spidsen for forberedelsesarbejdet, til at fastslå, at de forhold kunne kongressen også drøfte.

ARTIKELSøndergaard: PET-rapport værre end forventet

PET's modtræk var at få en person, der i forvejen var stærkt kritisk over for de sovjetiske menneskerettighedskrænkelser, til at melde sig som taler på kongressen.

Sagde Lannung nej til tilbuddet, tabte han og dermed kongressen anseelse. Accepterede han, kunne kritikeren tale på kongressen og dermed kritisere Sovjet, der i PET's optik stod bag arrangementet.

PET havde fuld adgang til fredskongres

PET-kommissionen har under sin gennemgang af efterretningstjenestens arkiver fundet fem adgangskort - der gav adgang til alle lokaler under kongressen - herunder økonomi- og edb-afdelingen.

I sin årsrapport beskrev PET, hvordan kongressen var blevet omgivet af negativ omtale, blandt andet i kraft af en serie artikler i aviserne.

LÆS OGSÅ PET-kontrollører blev mødt med uvilje

Historien om PETs brug af pressen i tilslutning til Verdensfredskongressen i 1986 står som det tydeligste eksempel på, hvorledes PET også agerer i forhold til offentligheden, når befolkningens holdninger og opfattelser skal påvirkes, fastslår kommissionsredegørelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden