Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at projektet Statens It var for ambitiøst. Arkivfoto.
Foto: Klaus Holsting

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at projektet Statens It var for ambitiøst. Arkivfoto.

Danmark

Regeringen skærer kuldsejlet it-projekt ned

Den prestigefyldte samling af alle statens it-systemer er kørt i grøften. Projektet reduceres til syv ministerier, og chefen skiftes ud.

Danmark

Regeringen erkender nu, at der blev sigtet for højt, da det ambitiøse it-projekt Statens It blev lanceret i 2008. Efter mere end et års udviklingsarbejde og planlægning har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) besluttet, at projektet skal skæres ned.

Oprindeligt var det planen, at alle it-systemer fra 156 ministerier og styrelser skulle samles for at spare penge og gøre den offentlige service mere effektiv.

Udgifterne til fusionen blev anslået til 490 millioner kroner, men som Politiken tidligere har beskrevet, voksede den forventede pris i takt med, at fagfolkene fandt ud af, hvor omfattende opgaven ville blive. Da budgettet i slutningen af 2008 var vokset til 1,2 milliarder kroner, trak regeringen i håndbremsen.

LÆS MERE

Resten kommer med i 2012
Nu oplyser Statens It, at projektet gennemføres, men blot med syv ministerier. Det er dog stadig planen, at alle øvrige ministerområder skal med fra 2012.

»Alle er enige i, at der er et potentiale i at samle it-systemerne. Men det har vist sig, at det krævede for store investeringer, og der er for stor risiko ved at foretage så store omlægninger så hurtigt«, siger Jan Cilius, der som direktør har stået i spidsen for at forberede fusionen.

Det skal han ikke mere.

Afviser fyring
I forbindelse med nedskæringen af projektet bliver Jan Cilius erstattet af vicedirektør i Økonomistyrelsen Lone Strøm, der fra 1. juli overtager ansvaret for Statens It. Jan Cilius afviser, at han er blevet fyret.

»Nu er projektet ændret så meget, at jeg ikke længere er den rigtige mand til jobbet«, siger Jan Cilius, der vurderer, at den måde, ministerierne fungerer på, har forhindret projektet.

»Det er svært at styre så stor en omlægning i staten. Det er meget vanskeligt at lave noget på tværs af så mange forskellige ministerier og styrelser, fordi de fungerer som hver sin selvstændige lille silo. Havde det været et privat firma, havde man haft en koncernchef, der kunne bestemme. Det har man ikke i forhold til ministerierne«, siger Jan Cilius, der skal fortsætte med endnu ikke definerede opgaver i Skatteministeriet.

»Fornuftig nedskæring«

Socialdemokraterne har løbende kritiseret håndteringen af Statens It, og finansordfører Morten Bødskov hilser nedskæringen velkomne. »Det hidtidige forløb har været en katastrofe. Regeringen har blot set det som en mulighed for at spare en masse penge og høste gevinsterne i stedet for at se det som en helt nødvendig modernisering, der kræver synlig ledelse og konsekvent styring«, siger Morten Bødskov. »Derfor er det bestemt positivt, at regeringen nu erkender problemerne og skærer det ned til en mere overkommelig størrelse. Det giver bare regeringen det problem, at den nu kommer til at mangle de penge, der skulle være sparet på fusionen«, siger Morten Bødskov. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen.





Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce