Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykisk syge straffes i længere tid end raske

Der er sket en eksplosion i antallet af psykisk syge, der bliver dømt til behandling for vold og trusler mod offentligt ansatte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden midt i 1990’erne er antallet af psykisk syge, der bliver dømt for vold og trusler mod sygeplejersker, politibetjente og socialrådgivere, eksploderet.

Blot 15 psykisk syge blev i 1995 dømt for at slå, sparke eller true offentligt ansatte. Det tal var sidste år steget til 104, hvilket svarer til en syvdobling. Dermed udgør den type domme nu en fjerdedel af det samlede antal behandlingsdomme rettet mod psykisk syge.

»Vi tager de psykisk syge væk fra gaden – blandt andet fordi de er farlige. Men når de så opfører sig sindssygt på den psykiatriske afdeling, så giver vi dem et ordentlig slag i baghovedet med en baseballkølle og melder dem til politiet. Det er ikke rimeligt«, siger jurist Dorthe Neergaard, der i foreningen Bedre Psykiatri taler med pårørende, som er dybt fortvivlede over dommene.

Dømt til psykiatrisk behandling Gerningsmændene bliver ikke sat i fængsel. De er i en tilstand af sindssyge i gerningsøjeblikket og er derfor ifølge lovgivningen straffri. De psykisk syge bliver derimod dømt til psykiatrisk behandling for deres forseelse. Dommen har i langt de fleste tilfælde en længstetid på fem år. Udviklingen får en række psykisk syge og deres forening til at slå alarm: For det første er vi ikke voldspsykopater, men bliver drevet til vores strafbare handlinger af en mangelfuld psykiatrisk behandling, der i alt for høj grad bygger på tvang og medicin. For det andet er det udtryk for klokkeklar forskelsbehandling, at vi bliver straffet med behandling i årevis for overtrædelser af loven, som raske får få måneders straf for, lyder opråbet. »Vi bliver diskrimineret i en helt urimelig grad«, siger Karl Bach, stifter af Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, LAP.

Skubbede overlæge omkuld
Flere psykisk syge fortæller i dag i Politiken historien om, hvordan de fik behandlingsdomme for vold og trusler mod ansatte på psykiatriske afdelinger.

En af dem er skizofrene 'Hans'. Han fik en behandlingsdom på fem år for med et kraftigt skub at vælte en overlæge omkuld på den lukkede psykiatriske afdeling, hvor han opholdt sig mod sin vilje.

»Dommen satte mig helt i stå, for jeg kunne ikke få noget job. Jeg havde et papir med mig, hvor der stod, at jeg var voldspsykopat«, siger han.

48 sager kulegravet
Kritikken af de lange behandlingsdomme bliver bakket op af Institut for Menneskerettigheder, der for et par år siden kulegravede 48 sager, hvor psykisk syge blev dømt til behandling for vold og trusler mod tjenestemænd, tyveri og andre overtrædelser af loven.

Mere end halvdelen fik dom til behandling med en længstetid på fem år, mens hver tredje fik en behandlingsdom uden længstetid. Raske fik langt kortere straffe for tilsvarende forbrydelser, og det fik instituttet til at konkludere, at både lovgivning og praksis »er i strid med det menneskeretlige diskriminationsforbud«.
De ansatte finder sig ikke i tæsk

Tilbage i 1980’erne blev vold og trusler set som en naturlig del af hverdagen på de store psykiatriske hospitaler.

Men kulturen har ændret sig, så de ansatte ikke længere finder sig i at blive tæsket løs på, og det er en sund udvikling, mener overlæge Anders Fink-Jensen, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

»Personalet har krav på retssikkerhed ligesom alle andre«, siger han.
Dommerformand: Det er et politisk spørgsmål

Dommerforeningens formand Jørgen Lougart forstår de sindslidendes frustration. Han sår dog tvivl om, hvorvidt man kan sammenligne behandlingsdomme med at komme i fængsel. »Men det er i sidste ende et politisk spørgsmål, hvordan samfundet skal forholde sig til de personer, som på baggrund af deres sygdom begår kriminalitet«, siger Jørgen Lougart. Det var ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Brian Mikkelsen (K), der er rejst til kongres i Brasilien.'Hans' rigtige navn er redaktionen bekendt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden