0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frisører rådgiver arbejdsløse i jobcentre

Kommuner ansætter hjemmehjælpere og frisører som sagsbehandlere for ledige.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landets arbejdsløse får alt fra sosu-hjælpere, akademikere og mekanikere som sagsbehandlere i landets jobcentre.

I Dansk Socialrådgiverforening kalder formand Bettina Post sagsbehandlerne uden socialfaglig uddannelse for »en bombe under retssikkerheden«. Hun frygter for fagligheden, når bl.a. borgerrådgiveren i Københavns Kommune beretter om f.eks. landbrugsmedarbejdere og frisører i kommunens jobcentre.

»Borgere skal mødes af fagprofessionelle medarbejdere, som rådgiver korrekt. Når det ikke sker, mister det offentlige sin troværdighed. Der er en grund til, at det tager over tre år at blive socialrådgiver«.

I en rundspørge foretaget af Politiken til landets kommuner, hvoraf 35 har svaret, angiver 20, at de »inden for de seneste tre år har ansat personer i en socialrådgiverstilling, selv om vedkommende ikke var uddannet socialrådgiver«.

Fejl kostede ledig hans ydelse
Da Peter Nielsen fra Sorø blev ledig, behandlede en kontoruddannet hans sag. Forkert sagsbehandling betød, at han i måneder ingen offentlig ydelse modtog.

»Den tid resulterede i en kassekredit på 50.000 kroner«, fortæller Peter Nielsen.

Oplæring af ufaglærte er ikke godt nok
Kommunerne oplærer deres ansatte i jobcentrene hen over alt fra uger til mere end et år. Men det sikrer ikke et tilstrækkeligt kendskab til borgerens pligter og rettigheder, siger studielederen på socialrådgiveruddannelsen ved Aalborg Universitet, Finn Laursen:

»Desuden risikerer de ufaglærte at tale hen over hovedet på borgeren. Det drejer sig ikke om bare at være venligsindet. Det er en professionel samtale«.

Kommunerne: Man kan godt lære det
Men formanden for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen (S), siger:

»Det er vigtigt med en bred kompetence i jobcentrene. Hvis det er almindelig jobformidling, kan man godt tilegne sig den nødvendige viden om loven på området uden at være socialrådgiver«.

Han understreger dog, at ledige med store sociale problemer bør rådgives af socialrådgivere, og at kommunerne mangler socialrådgivere.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce