Kommende bandemedlemmer og rockere kan komme fra alle miljøer, siger politiet. Og det gælder om at tale dem fra den kriminelle løbebane allerede i folkeskolen.
Foto: JACOB EHRBAHN

Kommende bandemedlemmer og rockere kan komme fra alle miljøer, siger politiet. Og det gælder om at tale dem fra den kriminelle løbebane allerede i folkeskolen.

Danmark

Nye bandekrigere skal stoppes i folkeskolen

Mange unge har et glamouriseret billede af livet i banderne, mener politiet.

Danmark

Når en ung mand først er blevet medlem af en bande eller en rockerklub, kan det være næsten umuligt at få ham ud igen.

Derfor skal der sættes ind over for de potentielle nye bandekrigere, allerede mens de er børn.

Det siger vicepolitiinspektør Kim Kliver, der leder Rigspolitiets Nationale Efterforskningsstøttecenter, som monitorerer både rockergrupper og indvandrerbander.

I dagens udgave af Berlingske Tidende efterlyser både eksperter og pårørende til bandekrigens deltagere, at der bliver gjort mere for at forhindre, at unge mennesker bliver rekrutteret af banderne.

LÆS ARTIKEL

Og ifølge Kim Kliver er det en opgave, som både forældre, politi, sociale myndigheder og folkeskoler skal tage alvorligt, inden børnene bliver for store.

Unge skal kende konsekvenserne
»Hvis de unge først er inde i de miljøer, er deres videre vej ind i kriminalitet ret entydig. Så man skal tage fat i problemet på et tidligt tidspunkt og få gjort de unge klart, hvad det er for nogle konsekvenser, det har, hvis de vælger at gå den vej«, siger politimanden.

Med den bandepakke, regeringen har vedtaget, er der kommet en række kriminalpræventive tiltag.

Nogle af de forebyggende projekter, politiet allerede har i gang, går ud på at få de unge mænd til at forstå, at det kan have voldsomme konsekvenser, hvis de vælger at blive medlem af for eksempel Hells Angels' støttegruppe AK81.

LÆS MEREPolitiken.dk's fokus om bander

Ofte har de unge et glamouriseret billede af livet i banderne, fortæller Kim Kliver.

»Vi skal komme ud og vise de unge allerede i folkeskolen, hvad de miljøer reelt indeholder, så de ikke har en illusorisk forestilling af, at det er brødreskabet, der bærer miljøet. Vi skal forklare de unge, at der følger en række ting med det fællesskab, banderne og rockerne siger, de har, som man bør tage med i sine mellemregninger. For eksempel kriminalitet, der giver straffe i den anden ende«, siger han.

Svært at gøre noget
Også i Københavns Kommune arbejdes der på at forhindre unge i at blive trukket ind i de kriminelle bander. Det siger socialborgmester Mikkel Warming (EL) til TV2 News.

Men ifølge borgmesteren er det svært at få fat i særligt to grupper: De unge, der kommer fra ressourcestærke familie og dem, der vælger rocker- eller bandemiljøet, efter de er fyldt 18 år.

»Med de værktøjer, vi har i dag, er det svært at stoppe de ressourcestærke unge, hvis de af egen fri vilje ønsker at gå den vej«, siger Warming.

»Vi kan se, der er tale om en ny målgruppe, som ikke har sociale problemer, men som af egen fri vilje og med åbne øjne nærmer sig bandemiljøerne og det sammenhold, de mener at kunne finde der. Det er lige så svært for os at gøre noget ved, at folk med åbne øjne nærmer sig Moon-bevægelsen for at mærke sammenhold og opbakning«, siger socialborgmesteren.

Også velstillede børn bliver rockere
Ifølge Kim Kliver er det langtfra kun socialt belastede og omsorgssvigtede unge mennesker, der bliver medlemmer i bander eller rockerklubber.

Også børn af velfungerende og velstillede familier kan blive opslugt af miljøerne.

»Det kendetegnende for AK81 er, at det ikke kun er børn, som er vokset op i socialt belastede situationer, der kan blive fascineret af miljøet. Jeg tror, de søger fællesskab, spænding og position i miljøerne«, siger Kim Kliver.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nøjagtig samme årsager, som får socialt belastede og omsorgssvigtede unge til at vælge den kriminelle vej.

Alle kan føle sig marginaliseret

»Dét at føle sig marginaliseret er vel ikke kun en følelse, der kan opstår blandt de socialt dårligt stillede. Den følelse er efter min opfattelse at finde i alle sociale lag. Marginaliseringen skaber grobunden, og så søger man identiteten og samværet i banderne - især rockermiljøet er jo kendt for at tage hånd om hinanden«, siger Kim Kliver.

Politimanden er fuld af forståelse for, at det kan være svært for forældrene at stoppe deres børns vej ind i banderne.

»Det er vigtigt, at familierne går ind i det, men det er også ganske udfordrende. Men det er vigtigt at gøre noget tidligt for at få dem ud af bandernes kløer, for når de unge først er kommet ind i miljøerne, er det eneste, vi kan gøre, at straffe dem for deres kriminalitet«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden