En af de anholdte irakere føres bort fra Brorsons Kirke i nat.
Foto: PETER HOVE OLESEN

En af de anholdte irakere føres bort fra Brorsons Kirke i nat.

Danmark

Øjenvidne: Politi med skjold og hjelme i kirken

Asylansøgere troede, at der var fred og ingen fare, da politiet stormede ind, fortæller et vidne i Brorsons Kirke.

Danmark

»De små børn græd og tissede i bukserne. Der var en gravid kvinde, der faldt om, og nogle smadrede glas og truede med at skære sig«.

Sådan beskriver to øjenvidner fra Kirkeasyl scenerne, da dansk politi for første gang trængte ind i en kirke.

Aktionen, hvor 17 irakere blev anholdt, udløste i nat voldsomme kampe mellem politi og demonstranter, der forsøgte at stoppe bussen med de anholdte.

LÆS ARTIKEL

Irakerne i Brorsons Kirken troede ellers, der var fred og ingen fare. De havde netop læst nyheden om, at Iraks regering ikke vil tage imod afviste asylansøgere, er tvunget tilbage til deres hjemland.

Dørene blev brækket op
Med den historie i baghovedet gik de i seng i går aftes, men omkring klokken halv to blev dørene til kirken på Nørrebro brækket op af politibetjente med hjelme og skjold.

Det fortæller de to frivillige vagter fra Kirkeasyl, der var i kirken, da politiet stormede den. Det sker på et improviseret pressemøde foran kirken klokken halv fem.

Den store bygning bag dem er tom, det er en time siden, politiet kæmpede sig vej væk fra Nørrebro med en bus med 17 afviste asylansøgere, som i måneder har opholdt sig i kirken i et forsøg på at undgå udvisning fra Danmark.

»De kom ind af flere døre, pludselig var der betjente med skjold og hjelme inde i kirken – de havde brudt dørene op«, fortæller Amitai Romm fra Kirkeasyl. Han var en af de to vagter som skulle tilbringe natten i Brorsons Kirke.

LÆS ARTIKEL

»Alle løb op i kirkerummet, hvor de samlede sig. Der stod omkring 20 betjente derinde. De sagde, de skulle tjekke mændenes identitet, så de skulle bare følge med ud i bussen for at blive kontrolleret. Jeg spurgte, om vi ikke kunne gøre det i kirken, det sagde de bare nej til«, fortæller Amitai Romm.

Mand flygtede op på orglet
Den anden vagt, Misja fortæller, at mange holdt en stol frem foran sig for at holde politifolkene på afstand. En mand i underbukser kravlede op på kirkens orgel for at redde sig fra betjentene.

»Der var mange der græd, og de bad os om at få betjentene til at trække sig lidt tilbage – de var meget stressede og bange. Der var nogle, som råbte til politiet: »Gør ikke det her. Tag dit ansvar og gå ud af kirken igen«.

LÆS ARTIKEL

Kvinder og børn fik at vide, at de ikke ville blive taget med i politiets bus. Men de ville ikke forlade mændene og blev i kirken.

»De bad om vand, men vi måtte ikke skaffe dem noget, der gik lang tid, før vi fik noget«, fortæller Misja.

Til sidst faldt der lidt ro over situationen, og kvinder og børn sagde farvel til mændene. Betjentene forholdt afventende, de bad igen og igen asylansøgerne om at følge med.

Stor folkemængde samlede sig udenfor
Irakerne spurgte vagterne fra Kirkeasyl, hvad der skete udenfor, hvor en stor folkemængde havde samlet sig bag politiets kæde og råbte »Asyl til alle, her og nu«.

Efterhånden opgav irakerne at blive i kirken. Manden på orglet kravlede selv ned. De pakkede nogle ting i deres sportstasker, og lod noget blive hos vagterne, som de så sagde farvel til. Og så lod de sig føre bort, en efter en.

LÆS ARTIKEL

Udenfor ventede bussen, der førte dem til en politistation.

Informationschef i Københavns Politi, Flemming Steen Munch sagde tidligere på aften, at politiet ikke vil kommentere, hvad der skete inde i kirkerummet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce