0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Øjenvidne: Politi med skjold og hjelme i kirken

Asylansøgere troede, at der var fred og ingen fare, da politiet stormede ind, fortæller et vidne i Brorsons Kirke.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

En af de anholdte irakere føres bort fra Brorsons Kirke i nat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De små børn græd og tissede i bukserne. Der var en gravid kvinde, der faldt om, og nogle smadrede glas og truede med at skære sig«.

Sådan beskriver to øjenvidner fra Kirkeasyl scenerne, da dansk politi for første gang trængte ind i en kirke.

Aktionen, hvor 17 irakere blev anholdt, udløste i nat voldsomme kampe mellem politi og demonstranter, der forsøgte at stoppe bussen med de anholdte.

LÆS ARTIKEL

Irakerne i Brorsons Kirken troede ellers, der var fred og ingen fare. De havde netop læst nyheden om, at Iraks regering ikke vil tage imod afviste asylansøgere, er tvunget tilbage til deres hjemland.

Dørene blev brækket op
Med den historie i baghovedet gik de i seng i går aftes, men omkring klokken halv to blev dørene til kirken på Nørrebro brækket op af politibetjente med hjelme og skjold.

Det fortæller de to frivillige vagter fra Kirkeasyl, der var i kirken, da politiet stormede den. Det sker på et improviseret pressemøde foran kirken klokken halv fem.

Den store bygning bag dem er tom, det er en time siden, politiet kæmpede sig vej væk fra Nørrebro med en bus med 17 afviste asylansøgere, som i måneder har opholdt sig i kirken i et forsøg på at undgå udvisning fra Danmark.

»De kom ind af flere døre, pludselig var der betjente med skjold og hjelme inde i kirken – de havde brudt dørene op«, fortæller Amitai Romm fra Kirkeasyl. Han var en af de to vagter som skulle tilbringe natten i Brorsons Kirke.

LÆS ARTIKEL

»Alle løb op i kirkerummet, hvor de samlede sig. Der stod omkring 20 betjente derinde. De sagde, de skulle tjekke mændenes identitet, så de skulle bare følge med ud i bussen for at blive kontrolleret. Jeg spurgte, om vi ikke kunne gøre det i kirken, det sagde de bare nej til«, fortæller Amitai Romm.

Mand flygtede op på orglet
Den anden vagt, Misja fortæller, at mange holdt en stol frem foran sig for at holde politifolkene på afstand. En mand i underbukser kravlede op på kirkens orgel for at redde sig fra betjentene.

»Der var mange der græd, og de bad os om at få betjentene til at trække sig lidt tilbage – de var meget stressede og bange. Der var nogle, som råbte til politiet: »Gør ikke det her. Tag dit ansvar og gå ud af kirken igen«.

LÆS ARTIKEL

Kvinder og børn fik at vide, at de ikke ville blive taget med i politiets bus. Men de ville ikke forlade mændene og blev i kirken.

»De bad om vand, men vi måtte ikke skaffe dem noget, der gik lang tid, før vi fik noget«, fortæller Misja.

Til sidst faldt der lidt ro over situationen, og kvinder og børn sagde farvel til mændene. Betjentene forholdt afventende, de bad igen og igen asylansøgerne om at følge med.

Stor folkemængde samlede sig udenfor
Irakerne spurgte vagterne fra Kirkeasyl, hvad der skete udenfor, hvor en stor folkemængde havde samlet sig bag politiets kæde og råbte »Asyl til alle, her og nu«.

Efterhånden opgav irakerne at blive i kirken. Manden på orglet kravlede selv ned. De pakkede nogle ting i deres sportstasker, og lod noget blive hos vagterne, som de så sagde farvel til. Og så lod de sig føre bort, en efter en.

LÆS ARTIKEL

Udenfor ventede bussen, der førte dem til en politistation.

Informationschef i Københavns Politi, Flemming Steen Munch sagde tidligere p