Danmark

Missing link fundet ved Stevns Klint

Et 65 millioner gammelt søpindsvin fundet ved Stevns Klint udnævnes til danekræ og en videnskabelig sensation.

Danmark

Resterne af et 65 millioner år gammelt søpindsvin fundet ved Stevns Klint har nu vist sig at være et sensationelt fund, der kaldes et 'missing link' af en ekspert.

Det var den ivrige fossiljæger Leif Rasmussen, der under en af sine hyppige fossiljagter stødte på dette ’missing link’, oplyser museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe.

Hidtil usete pigge Søpindsvinet er trods de mange millioner år i de østsjællandske kridtlag så velbevaret, at alle dyrets pigge stadig sad fast på skallen. Piggene er ellers som regel noget af det første, der falder af, når et søpindsvin dør og går i opløsning, oplyser Jesper Milàn.

»Man bruger formen på piggene til at kende de forskellige arter af søpindsvin fra hinanden, men piggene på dette søpindsvin lignede ikke noget, Leif havde set før«, fortæller Jesper Milàn i en beskrivelse af fundet.

»Meget stor videnskabelig værdi«
Derfor blev søpindsvinet indleveret på det nyåbnede Geomuseum Faxe, som efter at have set på det sendte det til undersøgelse på Statens Naturhistoriske Museum, der lod søpindsvineeksperten Søren Bo Andersen fra Århus Universitet undersøge stykket.

»Søpindsvinet viste sig at være den første kendte fossile mellemform af to velkendte typer af søpindsvin Tylocidaris baltica og Tylocidaris oedumi, og har derfor meget stor videnskabelig værdi«, fortæller Jesper Milàn videre om fundet.

Udnævnt til Danekræ

Derfor er søpindsvindet nu udnævnt til Danekræ, »og så er det jo ekstra aktuelt, at man finder et ’missing link’ netop i år, som er Darwin-år«, mener Jesper Milàn.

Kridtstykket med det fornemme fund vil blive udstillet på Geomuseum Faxe til og med efterårsferien, hvorefter det skal indgå i samlingen på Statens Naturhistoriske Museum.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce