Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Saudi-Arabien stiller ultimatum til danske aviser

Advokat kræver en betingelsesløs undskyldning til profeten Muhammeds efterkommere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En saudiarabisk advokat kræver nu dementi og undskyldninger fra de danske aviser, som i februar 2008 genoptrykte tegneren Kurt Westergaards berømte tegning af profeten Muhammed.

Advokaten, Faisal A.Z. Yamani i Jeddah, har på vegne af et ukendt antal af profetens efterkommere sendt sin mail til chefredaktørerne for de dagblade, som bragte tegningen.

Han kræver, at de inden udgangen af september undskylder og bringer et dementi.

»Det skal være en klar, offentlig og betingelsesløs rettelse og undskyldning for den fornærmelse og skade, som Deres avis forvoldte, da den genoptrykte hr. Westergaards tegning sidste år«, skriver Faisal A.Z. Yamani.

Undskyldning skal trykkes på fire sprog Han vedlægger teksten i den undskyldning, aviserne skal bringe på en af de første tre sider.

Den skal trykkes på hele fire sprog: Dansk, engelsk, fransk og arabisk. Desuden skal der være forsidehenvisning til undskyldningen.

Advokaten kræver også, at aviserne allerførst fjerner Muhammed-tegningen fra samtlige hjemmesider, som de ejer eller kontrollerer.

Hertil skal chefredaktørerne love, at de aldrig nogensinde vil bringe lignende tegninger eller materiale om profeten Muhammed.

Faisal A.Z. Yamani nævner også, at lydighed fra de danske aviser vil kunne hjælpe med at afslutte den boykot, danske varer stadig er omfattet af visse steder i Mellemøsten.

Der Nordschleswiger siger nej

Chefredaktør Siegfried Matlok fra Der Nordschleswiger har ikke meget andet end skuldertræk tilovers for kravene. Der kommer ikke nogen undskyldning i hans avis.

»Der er ingen vaklen hos os. Bladene besluttede i sin tid uafhængigt af hinanden at bringe tegningen, og jeg går ud fra, at vi nu står sammen om den principielle holdning, der lå bag. Men det foruroliger mig, at man ikke kun truer aviserne, men også truer med ny aktion mod Danmark«, siger han.

Han undrer sig over, at truslen nu kommer hele halvandet år efter offentliggørelsen.

»Der må være nogle kræfter, der hele tiden sørger for, at der koges på den suppe. Al respekt for muslimer i Danmark og ude i verden - men det kan vi ikke acceptere«, siger Siegfried Matlok.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden