Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Jacob Ehrbahn
Danmark

Blekingegademedlem: Jeg ved ikke, hvem der skød betjent

Bo Weymann siger, at han ikke ved, hvem af de øvrige medlemmer af Blekingegadebanden, der dræbte en 22-årig betjent i 1988.

Danmark

Det tidligere medlem af Blekingegadebanden Bo Weymann siger, at han ikke ved, hvem af de øvrige bandemedlemmer, der dræbte 22-årige politibetjent i 1988.

»Jeg ved ikke, hvem der skød betjenten, og hvis jeg spurgte de andre, ville jeg ikke få noget svar«, siger Weymann, der i dag er 53 år.

Weymann er trådt frem ved et pressemøde i Imperial-biografen for at fortælle om sin rolle i den række af kriminelle handlinger, der i 1991 førte til domfældelser af bandens medlemmer.

Han forlod banden et halvt år før de resterende medlemmer af banden gennemførte et røveri mod Købmagergades postkontor, hvor en 22-årig politibetjent blev skudt og dræbt.

Weymanns bror Jan var med til røveriet, og på spørgsmålet om, hvordan han har det med, at hans bror kan være politimorderen, svarer han:

»Det er en meget vanskelig problemstilling for mig på et personligt plan«.

En svær proces

På et spørgsmål om, hvorfor der skulle gå mere end 20 år, inden han trådte frem og forklarede sin rolle i bandens aktiviteter, svarer Bo Weymann:

»Det har været en meget svær proces. Vore handlinger havde nogle meget negative konsekvenser for ofrene og for samfundet. Jeg håber, at de andre medlemmer vil følge mit eksempel«.

Han forklarer, at broderen Jan er det eneste af de tidligere medlemmer, han stadig har kontakt til. Jan har været den eneste af de øvrige, der på forhånd var orienteret om dagen pressemøde.

Weymanns anledning til at stå frem er den forestående premiere på en film om Blekingegadebanden.

»Jeg vil gerne kunne bidrage til en soningsproces«, pointerer han.

Bo Weymann blev i 1991 idømt syv års fængsel for sin medvirken i bandens aktiviteter, blandt andet to spektakulære røverier i Herlev og Lyngby, samt Daells Varehus i København lillejuleaften 1986.

Om hans og de øvrige medlemmers motiver til de talrige røverier, siger han, at det har været svært at forstå den forråelse, der skete, når udgangspunktet var en politisk idealisme.

»Vi ønskede at ændre på en uretfærdig verden, men kunne ikke se, hvilke menneskelige konsekvenser det fik«.

Med dagens pressemøde bekræfter Bo Weymann samtidig, at han er den anonyme kilde 'Stemmen', som forfatteren Peter Øvig Knudsen bruger i sit prisbelønnede tobindsværk om Blekingegadebanden.

»Jeg synes, at det bedste, jeg kan gøre, er at fortælle sandheden«, siger han.

Det er instruktøren Anders Riis-Hansen, der har lavet filmen om Blekingegadebanden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce