Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bryllup betyder som regel fælles økonomi. Men nye regler betyder, at hver ægtefælle kan beholde sin kapital- eller ratepension. Uden at dele. Kun en ægtepagt kan lave om på det, og den kræver begges underskrifter.
Foto: THOMAS BORBERG

Bryllup betyder som regel fælles økonomi. Men nye regler betyder, at hver ægtefælle kan beholde sin kapital- eller ratepension. Uden at dele. Kun en ægtepagt kan lave om på det, og den kræver begges underskrifter.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mænd vil ikke dele pensionen med konen

Hvis parret ikke kan blive enige om en ægtepagt, har konen reelt ikke andre muligheder end omgående skilsmisse, inden de nye pensionsregler træder i kraft.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvad skal jeg gøre, når min mand ikke vil skrive under på en ægtepagt?

Den nye lov sætter os hjemmegående i en meget kedelig situation«.

Det spørgsmål har advokaten Jørgen U. Grønborg netop mødt i sin brevkasse på hjemmesiden www.familieadvokaten.dk, og kvinden er langt fra den eneste med problemet.

En ny lov ophæver fra nytår det nuværende princip om ligedeling af kapital- og ratepensioner ved skilsmisse. Derfor er ægtepagter kvinders eneste mulighed for at sikre sig en del af pensionsopsparinger, der står i mandens navn.

»Hvad er det for noget« Og selv om en del par allerede er blevet enige om at oprette ægtepagter, er der også mange kvinder, der ikke kan få manden til at skrive under, oplever Jørgen U. Grønborg.

»Der er mænd, der bliver meget overraskede, når konen kommer med papiret, og spørger, hvad det er for noget. De vil ikke skrive under på en ægtepagt, for de vil gerne beholde deres store pensioner for sig selv«, siger advokaten, der betegner loven som 'det omvendte Robin-Hood-princip'.

Skilsmisse er eneste alternativ
Jørgen U. Grønborg kan også se manglen på samarbejdsvilje hos mændene i sit salg af gør-det-selv-formularer til at oprette ægtepagten.

Mange kvinder køber formularen - men returnerer den senere og får pengene tilbage.

»Så mener jeg, at kvinden skal spørge, hvorfor han ikke vil skrive under. Og hendes eneste anden mulighed for at sikre sig pengene er at kræve skilsmisse inden nytår«, siger advokaten.

Sorteper
Efter hans beregninger har omkring 100.000 ægtepar så store forskelle mellem hans og hendes pension - det vil sige over 100.000 kroner - at de bør lave en ægtepagt.

For eksempel risikerer kvinder, der har været arbejdsløse, har været syge eller arbejdet på nedsat tid, at de i alderdommen bliver stillet meget ringe, hvis de bliver skilt.

»Der er ingen tvivl om, at dem uden den fede karriere bliver sorteper her«, mener Jørgen U. Grønborg.

Dyrt at få kompensation

Der er i loven en mulighed for kompensation, hvis parret har været gift længe, og der bliver meget stor forskel på de to parters pensioner.

Men ifølge Grønborg er der en lang række vilkår, som skal være opfyldt, før kompensation kan komme på tale. Derfor står det uklart, hvor udbredt kompensationsordningen kan blive.

»Der er også den barriere, at skal der føres sag om kompensation, er det ikke bare pensionen, men hele parrets bo - huset og det hele - der skal indbringes for skifteretten. Det koster 2 procent af boets bruttoværdi i afgift«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden