Der er vidt forskellige opfattelser af lønforholdet mellem mænd og kvinder (arkivfoto).
Foto: Jens Dresling

Der er vidt forskellige opfattelser af lønforholdet mellem mænd og kvinder (arkivfoto).

Danmark

Flertal af mænd tror der er ligeløn

Danske mænd og kvinder har en forskellige opfattelse af, om der er ligeløn. LO vil have mere statistik.

Danmark

Der er ikke problemer med ligeløn i Danmark.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro danske mænd i to nye undersøgelser. De viser - kort før kvindernes internationale kampdag 8. marts - at de danske mænd ikke rigtig tror på ulige løn mellem mænd og kvinder.

Hovedorganisationen LO har fået lavet en undersøgelse, der viser, at 51 procent af mændene mener, at der er ligeløn. Det gør kun 27 procent af kvinderne. Det får LO's næstformand, Lizette Risgaard, til at kræve bedre information om løn til mænd og kvinder i samme job.

»Mænd og kvinder ville ikke have den diametralt modsatte oplevelse af ligeløn, hvis der lå en klar og synlig viden om lønforskellene. Problemet er, at det gør der netop ikke«, siger hun.

»Det skal frem i lyset«

I HK's sektororganisation HK/Privat mener 32 procent af de mandlige medlemmer, at der er ligeløn, mens kun 11 procent af kvinderne mener det. Men når medlemmerne bliver spurgt om forholdene på deres egen arbejdsplads, er svaret straks et helt andet.

Så mener 67 procent af mændene og 34 procent af kvinderne, at der er ligeløn mellem mænd og kvinder. HK/Privats formand, Karin Retvig, mener, at det bør få danskerne til at kigge grundigere efter på arbejdet.

»Vi skal starte med at erkende, at der også kan være ligelønsproblemer på vores egen arbejdsplads, og så få dem frem i lyset«, siger Karin Retvig.

Ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce