Chefredaktør Tøger Seidenfaden forsvarer trykningen af omstridt soldaterbog med henvisning til ytringsfriheden og offentlighedens krav på at få information om de danske soldaters indsats. Arkivfoto.
Foto: JACOB EHRBAHN

Chefredaktør Tøger Seidenfaden forsvarer trykningen af omstridt soldaterbog med henvisning til ytringsfriheden og offentlighedens krav på at få information om de danske soldaters indsats. Arkivfoto.

Danmark

Seidenfaden forsvarer trykning af bog

Politikens chefredaktør er ikke bange for at ende bag tremmer efter at have trykt omstridt bog om Jægerkorpset.

Danmark

Dagbladet Politiken valgte i dag at bringe hele manuskriptet til en kontroversiel bog om Jægerkorpsets missioner i Irak og Afghanistan.

Politiken.dk har spurgt avisens ansvarshavdende chefredaktør, Tøger Seidenfaden, om bevæggrundene for at trykke bogen i et særtillæg og dele den ud sammen med avisen.

Ifølge forlaget People's Press, som står bag bogen 'Jæger – i krig med eliten', er der tale om et brud på ophavsretten, men Tøger Seidenfaden frygter ikke at ende bag tremmer.

Du er tidligere blevet idømt en betinget straf for i 1995 at bringe Ritt Bjerregaards 'Kommissærens Dagbog'. Har du rådført dig med din advokat om, hvorvidt du risikerer en fængselsstraf?

»Selvfølgelig har vi overvejet det meget grundigt og herunder også sikret mig advokatbistand. Men det er nu ikke min forventning, at det vil ske. Under alle omstændigheder har den gamle sag ingen effekt, da prøvetiden udløb efter et år«, siger Tøger Seidenfaden

Politiken venter ikke Hvorfor har I ikke ventet, til fogedretten har taget stilling til, om der skulle nedlægges forbud mod bogen?

»For det første fordi fogedsagen ikke har noget med Politiken eller medierne at gøre. Den er rettet mod forlaget. For det andet er jeg helt enig med Oluf Jørgensen (mediejurist, red.) i, at byretten ikke bør følge Kammeradvokatens krav. Og for det tredje har vi blot handlet, som vi gør i alle mulige andre sammenhænge, når vi har en nyhedshistorie. Vi handler fra dag til dag. Vi venter ikke, og efter at have fået ideen i går morges, udførte vi den«.

Men gør det ikke indtryk på dig, når der fra flere sider bliver advaret om, at det kan bringe danske soldaters sikkerhed i fare?

»Selvfølgelig gør det det. Det er klart, at sikkerheden for de danske soldater er en af de allervigtigste ting, vi har overvejet. Men forsvaret har kun henvist til rigets sikkerhed og ikke konkretiseret, hvori truslen skulle bestå. Desuden er der tale om oplysninger fra flere år tilbage i tiden, ligesom de fleste passager allerede er blevet bragt i medierne hen over weekenden. Så selv om, der skulle være en skadevirkning, er den allerede indtruffet. Det her handler om, at forsvaret ikke ønsker at bogen kommer ud, og det er ikke et hensyn, vi skal tage«.

Kommer ikke på nettet
Har I rådført jer med en militærsagkyndig eller er det jeres egen vurdering, at bogen ikke kan bringe danske soldater i fare?

»Vi har ikke kaldt en generalmajor ind, men vi har selvfølgelig fulgt debatten om bogen nøje. Blandt andet har den tidligere leder af Jægerkorpset, Poul Dahl, fastslået, at der ikke er noget i bogen, der kan skade soldaterne, men at det snarere handler om, at forsvaret ikke vil have nogen til at blande sig i dets affærer«.

Hvorfor lægger I ikke manuskriptet på nettet, når I nu mener, at det er vigtigt, at alle kan læse det i sin helhed?

»Vi er ikke i bogbranchen, og vi jo håber på, at forlaget kan få lov at udgive bogen. Hvis vi lagde manuskriptet ud på nettet, ville vi gøre det muligt for folk selv at printe deres egen bog ud«.

Vil i lægge manuskriptet ud på nettet, hvis der bliver nedlagt fogedforbud mod bogen? Sker det, vil I jo ikke gå forlaget i bedene.

»Nej. Ved at bringe særtillægget i avisen, har vi jo allerede gjort den tilgængelig for interesserede mennesker. Og hvis der kommer et fogedforbud mod bogen, ville vi jo også bryde loven ved at lægge den på nettet«.

Det handler ikke om penge

Hvor mange penge tjener Politiken på at trykke bogen?

»Det aner jeg ikke. Vi har trykt 10.000 ekstra aviser, og jeg ved, at der er ved at være udsolgt. Men hvad det løber op i, ved jeg ikke. Det lyder selvfølgelig spændende, at vi tjener så og så meget, men man skal huske på, at vi ikke er en løssalgsavis«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce