Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger: Konflikten vil koste liv

Lægerne aflyser alle andre end livsnødvendige ambulatoriebesøg og frygter, at folk, der burde have hjælp, bliver afvist.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alvorligt syge patienter med f.eks. hjertelidelser risikerer at få yderligere komplikationer og i værste fald dø som en direkte følge af den igangværende konflikt på sygehusene.

Det skriver Berlingske Tidende.

»Konflikten medfører allerede dårligere behandling af patienterne, fordi der er nogen, vi ikke ser, som ellers har brug for det. Hvis konflikten trækker ud, vil det medføre unødvendige lidelser, unødvendige blodpropper og, ultimativt, unødvendige dødsfald,« siger formanden for Hjerteforeningen Henrik Sillesen, som også er ledende overlæge på Karkirurgisk Afdeling på Rigshospitalet.

Mange ambulatoriebesøg aflyses I øjeblikket er Sillesen og andre læger med til at aflyse alle andre end de livsnødvendige ambulatoriebesøg.

Hidtil er 67.000 aftaler - heraf 54.000 ambulatoriebesøg - blevet aflyst.

Og lægerne på afdelingerne føler sig langtfra sikre på, at der ikke er folk, der burde have hjælp, der nu bliver afvist. Vurderingen af patienternes sygdom foregår på baggrund af journaler, andet skriftligt materiale eller telefonsamtaler med patienterne.

»Det kan aldrig blive det samme som at sidde ansigt til ansigt. Selv om alle har de bedste hensigter, er det kun et spørgsmål om tid, før der sker fejl i den sortering af patienterne med alvorlige konsekvenser til følge. Her på Rigshospitalet er vi f.eks. allerede begyndt at få opringninger fra hjertepatienter, der har fået aflyst deres tider, men som har fået det værre,« siger Henrik Sillesen.

Sundhedsminister stoler på systemet

Også sårbare gravide har en betydelig risiko for at gå glip af jordemoderkonsultationer, der kunne have reddet liv, siger Morten Lebech, formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og leder af fødegangen på Herlev Hospital.

»Man mærker jo ikke på de maver, man skal, og derfor kan det ikke udelukkes, at der kan mistes fostre,« siger han.

I Danmarks Lungeforening frygter direktør Charlotte Fuglsang, at konflikten kan få alvorlige konsekvenser for KOL-patienter.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) stoler på, at systemet virker:

»Det er en lægelig opgave at vurdere, hvilke patienter der har behov for behandling nu og her, og hvilke der kan vente. Den opgave stoler jeg fuldt ud på, at lægerne løser,« siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden