Alene vores import af varer fra Kina i 2001 var skyld i en ekstra udledning på 1,4 ton CO2 om året for hver eneste dansker. Arkivfoto
Foto: Jesper Stormly Hansen

Alene vores import af varer fra Kina i 2001 var skyld i en ekstra udledning på 1,4 ton CO2 om året for hver eneste dansker. Arkivfoto

Danmark

Danskernes CO2-forurening stiger

Rapport sår tvivl om regeringens budskab om, at Danmark er klimaforegangsland. Vores CO2-udledning er højere end de officielle tal.

Danmark

Danskerne udleder betragteligt mere CO2, end de officielle statistikker viser.

Vores udledning er steget markant siden 2001 og ligger minimum 20 procent over de hidtidige opgørelser.

Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Køber varer fra ineffektive fabrikker
Rapporten beregner for første gang, hvor meget yderligere CO2-udledning Danmark er skyld i, fordi vi i stigende grad køber vores varer fra ineffektive fabrikker i f.eks. Kina, Indien og Rusland.

Denne udledning er ikke at læse i vores nationale CO2-regnskaber – selv om alene vores import af varer fra Kina i 2001 var skyld i en ekstra udledning på 1,4 ton CO2 om året for hver eneste dansker.

Det tal er markant højere i dag, hvor stort set enhver trøje, brødrister og dvd-maskine er ’Made in China’ – produceret i Kina.

Rapporten sår dermed tvivl om, hvorvidt Danmark er det foregangsland, som regeringen påstår.

»Regeringen fortæller ikke hele sandheden, og det er et stort problem, især i en situation, hvor vi står over for en kæmpeudfordring med klimaforandringer«, siger John Kornerup Bang, programleder for globalisering i WWF.

CO2-udledningen sker i andet sted på kloden
Siden 2006 har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og klimaminister Connie Hedegaard (K) rejst verden rundt med budskabet om, at Danmark – som et af få lande i verden – har haft økonomisk vækst uden at udlede flere drivhusgasser. »Det danske eksempel«, kalder de det.

»Men der har faktisk været en betragtelig stigning i Danmarks CO2-udledning. Det er bare sket uden for landets grænser – i lande, der ikke har nogen reduktionsforpligtelser«, siger John Kornerup Bang.

Rapporten fra WWF viser, at danskernes forbrug af udenlandske varer i 2001 var skyld i udledning af yderligere 12 millioner ton CO2, efter at man har trukket fra, hvad udlandet køber af danske varer.

Danmark har en højere skjult CO2-udledning
I Danmark har vi ellers været gode til at energieffektivisere, men samtidig har vi outsourcet meget af vores tunge produktion til andre lande og lever i stigende grad af tjenester og serviceydelser.

Vi har ikke længere garverier og stålvalseværker inden for landets grænser, men forbruger lige så meget tøj og stål som før – faktisk mere. Forureningen sker bare et andet sted på kloden.

Denne flytning af produktion og CO2-udledning til Asien gælder alle vestlige lande.

Men Danmark har en højere ’skjult’ udledning end mange andre lande på grund af vores rigdom, høje forbrug og store grad af outsourcing af tung produktion. Mens EU som gennemsnit har 12 procent højere udledning, hvis man tager den skjulte udledning med, er tallet for Danmark 20 procent.

Danmarks Statistik har ikke foretaget beregninger af Danmarks samlede globale CO2-fodaftryk. Men man bekræfter, at CO2-udslippet fra vores import af varer har været stigende de sidste fem til syv år.

S: Virkeligheden strammes en anelse
Socialdemokraterne mener, at WWF’s rapport viser, at vi i Danmark er på vej i den helt forkerte retning.

»At rejse rundt i verden, sådan som statsministeren gør, og sige, at vi er nogle klimahelte, er at stramme virkeligheden en anelse. Det dokumenterer denne rapport«, siger klimaordfører Mette Gjerskov.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra Connie Hedegaard (K).

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce