Hundredvis af mennesker er dukket op på Christianshavns Torv.
Foto: Jacob Ehrbahn

Hundredvis af mennesker er dukket op på Christianshavns Torv.

Danmark

Aktivister marcherer mod kraftværk

Klimaaktivister vil besætte Amagerværket. De opfordrer til civil ulydighed og til at passe på politibetjentene.

Danmark

500 mennesker har fundet vej til aktionsgruppen 'Shut It down', der netop nu bevæger sig mod Amagerværket, for at besætte kulkraftværket.

»Vi har glædet os til i rigtig lang tid at lukke Amagerværket ned sammen med jer«, skriger en kvinde fra aktionsgruppen ud af en af aktivisternes bilers højtaler på Christianshavns Torv.

Hun har lilla tørklæde på - ligesom mange af de andre demonstrerende. En del af aktionen går nemlig ud på, at demonstranterne har hver deres farve. Det er symbolet for, hvilke side de skal angribe værket fra.

Sikke et lortejob? Inden hun sender aktivisterne af sted opfordrer hun til civil ulydighed - men også til at passe på politibetjentene:

»Politiet gør bare deres job for staten - vi har alle sammen haft et lortejob«, råber hun.

På torvet er der seks motorcykelbetjente og to politibusser. Over torvet cirkler to helikoptere.

Skubbe, løbe, kravle og snyde
På forhånd har aktivisterne gjort det klart, at de i bestræbelserne på at lukke Amagerværket ned er 'parate til at skube, løbe, kravle og snyde sig ind på værket'.

»Afbrændingen af kul er en af de største trusler mod klimaet, og derfor skal det stoppes. Vi lukker kulkraftværket, fordi politikerne ikke har viljestyrke nok til selv at afvikle kulkraft. Derfor bliver vi nødt til at gøre det for dem«, siger medlem af 'Shut It down'-ledelsen Tannie Nyboe forud for aktionen til politiken.dk.

Planerne er lagt ud
Aktivisterne har haft dagens aktion mod Amagerværket i støbeskeen igennem længere tid med annoncerede koordineringsmøder og ’aktionstræning’.

LINKShut it Down's hjemmeside (eksternt link)

Mod sædvane for besættelsesaktioner har ledelsesgruppen bag Shut It Down valgt at lægge alle planer for dagens aktion ud på deres hjemmeside.

Det gør de »for ikke at skabe mystik om aktionen for hverken deltagere eller offentligheden«.

Grønne og lilla blokke
Demonstrationen er delt ind i flere blokke.

Den lilla ’hovedblok’ fortsætter efter åbningstalerne på Christianshavns Torv mod Amagerværket ad Kraftværksvej. Det er aktivisternes hensigt at mase sig forbi politiets afspærringer, hvis ordensmagten forsøger at forhindre dem vejen ind til kraftværket.

Den grønne ’mobile blok’ vil som udgangspunkt bevæge sig ud ad vejen Forlandet. Aktivisterne i den ’grønne blok’ er på forhånd blev opfordret til at tage løbetøj og sko på, da de skal kunne ”bevæge sig frit i hele terrænet omkring værket”.

Endelig er det aktionsledelsen håb, at så mange som muligt vil 'angribe’ Amagerværket fra søsiden i nord i deres både.

»Vi regner med, at der er mellem 1.500 og 2.000 mennesker, der vil deltage«, siger Tannie Nyboe inden dagens aktion.

Politiet truer med hårde straffe
Hos Københavns Politi advarede talsmand Flemming Steen Munch fredag aktivisterne mod, at der kan vente dem særdeles hårde straffe, hvis de får held til at trænge ind på kraftværket.

Aktionen kan falde ind under straffelovens paragraf 193, der handler om at fremkalde »omfattende forstyrrelse i driften af anlæg, der tjener til almindelig forsyning med vand, gas, elektrisk strøm eller varme«.

»Der skal ikke herske tvivl om, at hvis de formår at trænge ind på værket, tager vi de alvorlige dele at straffeloven i anvendelse«, siger Flemming Steen Munch.

LÆS ARTIKEL Københavnere kan regne med el trods aktion

Men ifølge Shut it Downs ledelse er politiet kun ude på at skræmme folk væk fra at deltage i aktionen.

»Politiets udmeldinger har kun til formål at skræmme folk fra aktivt at deltage i klimakampen - det er simpelthen absurd, at politiet og regeringen lægger den linie, de gør, overfor folk, der legitimt protesterer og taler klimaets sag«, siger Tannie Nyboe.

Københavnerne vil ikke mærke noget

Vattenfall, der ejer kraftvarmeværket på nordspidsen af Amager, garanterer på forhånd, at den københavnske elforsyning ikke vil komme til at lide under en eventuel besættelsesaktion.

Ejerne af Amagerværket betragter aktivisternes forsøg på at trænge ind som en politisag.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden