Næsten 9.000 gange har politiet i Københavns politikreds siden september standset personer og undersøgt dem for våben. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Borberg

Næsten 9.000 gange har politiet i Københavns politikreds siden september standset personer og undersøgt dem for våben. (Arkivfoto)

Danmark

Eksperter: Politiet omgår regler for visitation

Københavns politikreds har i fire måneder været én stor visitationszone. Det er i strid med loven, siger eksperter.

Danmark

FolketingetKøbenhavns Politi beskyldes nu for at bryde loven, fordi Københavns og Frederiksberg kommuner og en del af Tårnby er gjort til én stor visitationszone.

Her kan politifolk – uden konkret mistanke – standse og undersøge personer og biler for ulovlige våben. Det er sket hele 8.726 gange i de seneste fire måneder. Der er fundet 229 våben, flest knive.

Københavns Politi indførte visitationszonen i september sidste år for at kunne gribe ind over for rocker- og indvandrerbanders voldsomme indbyrdes kampe.

Zoner må kun gælde kort tid Det er en klar omgåelse af politilovens regler for visitationszoner, mener flere eksperter. Zonerne kan kun oprettes i en konkret anledning, skal være meget afgrænsede og kun for kort tid. Samtidig slår loven fast, at »der ikke kan træffes beslutning om visitation mv. i f.eks. en hel politikreds eller kommune«. »Københavns Politi har ikke tilstrækkelig hjemmel til sin beslutning. Alle mennesker i København kan undersøges vilkårligt, og det er uden for en retsstats opfattelse af, hvordan man beskytter borgerne«, siger juraprofessor Vagn Greve fra Copenhagen Business School. Den aktuelle visitationszone i Storkøbenhavn omfatter to hele kommuner. Københavns politikreds består desuden af Tårnby, som er delvist med i visitationszonen, samt Dragør, der ikke er omfattet. »Det er i strid med loven at etablere en så omfattende visitationszone«, siger professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet. Cepos: Overgreb på personlig frihedTænketanken Cepos offentliggør lørdag en redegørelse om Københavns Politis brug af visitationszoner, som ifølge Cepos er et overgreb på den personlige frihed. Ifølge chefjurist Jacob Mchangama har det aldrig været forudsætningen, at en hel kommune udpeges som visitationszone. »Det er klart uacceptabelt, hvis politiet sætter sig ud over loven«, siger han. Politidirektøren: Vi er på sikker grundHanne Bech Hansen, der personligt og med sin underskrift godkender oprettelse af visitationszoner, afviser kritikken. »Vi læser loven anderledes og mener naturligvis, at vi er på sikker grund. Urolighederne i Storkøbenhavn bevæger sig rundt i hele politikredsen, og så må vi følge med«, siger hun.

Odense gør som København
Fyns politidirektør, Poul Løhde, ligger på linje med sin københavnske kollega. Indtil kort før jul var hele Odense by én stor visitationszone, men ikke de mere landlige dele af kommunen.

»Det var der ikke grund til, men hvis der havde været behov, havde vi taget hele kommunen med«, siger Løhde.

Århus og Aalborg gør det anderledes
Men politiet i Århus og Aalborg ser anderledes på det:

»Som loven er udformet, så har vi ikke haft brug for visitationszoner«, siger Østjyllands politidirektør, Jørgen Illum.

»Der skal jo være tale om et afgrænset område og ikke hele kommunen, står der i loven«, siger politiinspektør Stig Lundbo, Nordjyllands Politi.

Justitsministeren forsvarer brugen

Da politiloven blev vedtaget i 2004 forsikrede daværende justitsminister Lene Espersen (K) Folketinget om, at visitationszonerne skal være afgrænsede, og at »der ikke er tale om, at politiet får en generel mulighed for på et hvilket som helst sted og et hvilket som helst tidspunkt at foretage stikprøvevisitation af personer«. I dag siger hendes efterfølger, Brian Mikkelsen (K), i en mailkommentar: »Der er efter min opfattelse ikke noget til hinder for, at visitationszonerne dækker et væsentligt større område, herunder hele kommuner. Det forudsætter naturligvis, at lovens krav om forøget risiko for personfarlig kriminalitet er opfyldt for samtlige gader, pladser mv., som er dækket af en sådan zone.«Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce