Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tidligere ansatte på behandlingsstedet Fontana har slået alarm over behandlingen på stedet.
Foto: FOLKVER PER

Tidligere ansatte på behandlingsstedet Fontana har slået alarm over behandlingen på stedet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen kontrol med indsats for drankere

Et behandlingscenter på Frederiksberg er meldt til myndighederne af tidligere ansatte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De skal afvænne mennesker med alkoholmisbrug.

Men forleden mødte en ledende medarbejder på et privat behandlingssted for alkoholikere på Frederiksberg selv op på arbejde i tydeligt påvirket tilstand. Han blev bortvist – men tidligere medarbejdere på behandlingsstedet Fontana har slået alarm til myndighederne, fordi de mener, at stedet ledes uprofessionelt.

»Patienterne bliver udsat for en grænseoverskridende behandling«, siger alkoholbehandler Lene Fischer på vegne af en håndfuld tidligere ansatte.

De har indberettet til Frederiksberg Kommune, at der er ansatte, der ikke er tilstrækkeligt uddannede, og som til tider truer og ydmyger misbrugerne, at behandlingsstedets økonomi er på vej mod konkurs, og at Fontana prøver at holde længere på patienterne end nødvendigt for at få flere penge fra kommunerne.

Tilsyn er helt fraværende
Der er intet offentligt tilsyn med alkoholbehandling her i landet. Indsatsen for alkoholikere koster samfundet 300 millioner kroner og foregår hovedsagelig hos private behandlerinstitutioner – men den enkelte kommune har ingen retningslinjer at støtte sig til, når den skal finde behandling til misbrugere.

LÆS ARTIKEL

Kommunen skal selv gennemskue, om der er tale om plattenslagere eller professionelle.

Det er mere end svært for kommunerne, der for knap tre år siden fik overladt ansvaret for behandlingen af alkoholikere, påpeger overlæge på Hvidovre Hospital og forsker på Statens Institut for Folkesundhed Ulrik Becker.

»Det er underligt, at vi stadig ikke har noget overblik over, hvor mange alkoholbehandlingssteder der findes, og hvad de rent faktisk laver. Enhver kan købe et nedlagt landbrug og slå en pæl i jorden og sige, at her laver vi alkoholbehandling – helt uden krav om, at de pågældende skal have en uddannelse«, siger Becker.

Kvaliteten svinger voldsomt
Det bekræftes af afdelingschef i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm.

LÆS ARTIKEL

»Der er ikke nogen egentlig godkendelsesordning for alkoholbehandlingssteder, og vi ved, at der er en meget svingende kvalitet i behandlingen«, siger hun.

Kommuner får manual i tilsyn
Men et forsøg på regulering af det vildtvoksende behandlermarked for alkoholikere er nu på vej – i form af en slags manual til kommunerne: Om halvanden uge kommer Sundhedsministeriet med et forslag til, hvordan man godkender og fører tilsyn med alkoholbehandlingssteder.

»Det er selvfølgelig intentionen, at dette redskab skal medvirke til at løfte kvaliteten i alkoholbehandlingen«, siger kontorchef i ministeriet Katrine Schjønning.

LÆS ARTIKEL

I den konkrete sag med Fontana kom Frederiksberg Kommune i torsdags på uanmeldt besøg – for første gang – på grund af de tidligere ansattes alarm.

Også Gladsaxe Kommune, der har flere borgere i behandling på Fontana, modtog alarmen. Fagspecialist i Gladsaxe Karen Rude mener, at kommunerne har haft svært ved at tackle den nye opgave med at sikre kvalitet i alkoholbehandlingen:

»Efter vores opfattelse er vejen frem mere dialog med behandlingsstederne, så de ikke lukker sig om sig selv«.

Kritiseret center: Tilsyn er velkomment
Og hvad siger de på Fontana? Den tilknyttede læge, Clavs Boysen, mener ikke, at kritikerne af centret har ret. Men han hilser et tilsyn velkommen:

»Vi har aldrig fået kommunale kontrolbesøg, men det vil kun være godt. Vi har ikke noget at skjule«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden