Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

MORTEN LANGKILDE/Morten Langkilde
Foto: MORTEN LANGKILDE/Morten Langkilde

Andreas Bergstedt indleder testen med at veje hele pallen med pejsebrænde. Når fugtigheden er drevet ud af brændet, vejes det igen, og forskellen viser vandindholdet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnesikring på lightere skal redde liv

Børns leg med lightere koster menneskeliv, og derfor skal alle engangslightere solgt i Europa forsynes med børnesikring inden et år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I juni sidste sommer satte en femårig spansk dreng ild til familiens hus, da han legede med en lighter.

Drengen døde i branden, og det samme gjorde både hans lillebror og lillesøster, mens resten af familien blev indlagt med alvorlige kvæstelser.

Eksemplet er et af mange, som EU-kommissionens forbrugerdirektorat har brugt til at overbevise medlemslandenes myndigheder om, at det er på høje tid at indføre lovpligtig børnesikring af lightere i Europa.

Lås på lighterne
Efter flere års tøven er det nu lykkedes kommissionen at få grønt lys til at indføre europæisk lovgivning, der kræver installering af en lille lås på alle de cirka én milliard billige engangslightere, som hvert år sælges i EU.

Forbuddet omfatter også lightere udformet som legetøj, der i stigende omfang importeres fra især Kina.

»Dette er et vigtigt skridt fremad i beskyttelsen af forbrugere mod brande, der skyldes børns leg med lightere, der fører til både dødsfald, kvæstelser og materielle skader«, siger forbrugerkommissær Markos Kyprianou.

Kommissionen har fået godkendelse fra de 25 EU-landes udsendte eksperter i unionens komité for produktsikkerhed, hvilket betyder, at den nye lovgivning kan vedtages af kommissærerne i løbet af få uger.

Lovgivning på vej
Danmark og de andre medlemslande får fire måneder til at lave national lovgivning, der forbyder salg af alle lightere, som ikke er børnesikrede.

Producenter af lightere får et halvt år mere til at omstille produktionen, og derefter har butikkerne endnu to måneder til at tømme lagrene for de gamle lightere.

Kommissionen vil overvåge, at de nationale myndigheder indfører den nødvendige kontrol med både produktion, import og salg af lighterne.

»I løbet af et år må man altså ikke længere sælge lightere uden børnesikring i Danmark. Det er vi meget glade for, det burde have været gennemført for længst«, siger ingeniør Helen Amundsen fra Forbrugerrådet.

Mangel på statistik
Forbrugerrådet har længe lagt pres på de ansvarlige, danske myndigheder i Sikkerhedsstyrelsen, som indtil mødet havde placeret Danmark blandt de lande, der var skeptiske over for lovgivning.

»Myndighederne var i tvivl om behovet, fordi der ikke findes dokumentation for, at lighterne slår børn ihjel herhjemme. Men det kan jo være, fordi vi ikke har undersøgt det specifikke problem, og statistikken i andre lande er meget bekymrende«, siger Helen Amundsen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden