Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

500 læger bijobber uden tilladelse

Stik imod loven tjener læger ekstra penge i medicinalselskaber, uden at myndighederne har givet dem lov.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger skal have en tilladelse, før de tager et bijob i medicinalbranchen.

Det er syge danskeres garanti for at få den billigste og bedste behandling i stedet for den pille, der tjener lægens og industriens økonomi.

Alligevel har omkring 500 danske læger taget et ekstra arbejde i medicinalindustrien uden at have fået lov. Det er et klokkeklart brud på loven, og lægerne risikerer at blive straffet med bøde.

Læger har en meget stor blind plet
Praktiserende læge Inga Marie Lunde er oprørt over, at et så højt antal læger fortier deres bijob. Hun er talskvinde for netværket Læger Uden Sponsor.

»Læger har en meget stor blind plet her. De tror stadig ikke, at deres økonomiske bånd til industrien har en betydning for, hvordan de behandler deres patienter, til trods for at videnskabelige undersøgelser har vist det modsatte. Det er meget besynderligt i et fag, der ellers baserer sig på videnskab«, siger hun.

Læger har siden 1980’erne skullet have en godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen, før de kan tage et bijob i medicinalbranchen. I 2008 blev loven ændret, så medicinalfirmaer også skal fortælle myndighederne, hvilke læger der bijobber hos dem.

Ved at sammenligne de to lister – medicinalfirmaernes liste over tilknyttede læger og Lægemiddelstyrelsens liste over godkendelser – kan Lægemiddelstyrelsen nu dokumentere, at hundredvis af læger bijobber uden at have fået lov.

Lægerne burde have søgt om tilladelse
Og antallet er højt, mener kontorchef i Lægemiddelstyrelsen Karsten Jørgensen:

»Samarbejdet mellem lægerne og industrien er af en sådan karakter, at lægerne burde have søgt om tilladelse. Vi er nu ved at vurdere, om lægerne skal have lov til at bijobbe eller ej. Vi vurderer også, om nogle af lægerne skal meldes til politiet. Men det er sidste udvej«, siger han.

DF og S: Lægerne skal straffes
På Christiansborg mener politikerne, at der ikke er grund til tøven.

Såvel Dansk Folkeparti som Socialdemokraterne siger, at lægerne skal straffes. For det står ordret i loven, at en udøvende læge, der arbejder for et medicinalfirma uden at have tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen, »straffes med bøde«.

»Lægerne mener tilsyneladende, at det ikke rager andre, hvad de tjener deres penge på. Det er stærkt problematisk«, siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S).

Klar til at stramme loven yderligere
DF’s ordfører, Liselott Blixt, er klar til at stramme loven yderligere, hvis lægerne ikke makker ret: »Lægerne unddrager sig at blive kigget i kortene. Det svarer i mine øjne til ikke at betale sin skat«.

Både lægernes og industriens foreninger mener, at det er problematisk, at loven ikke bliver overholdt. Men de undskylder også de 500 læger.

»Loven har i flere årtier ligget hengemt og været ukendt for både myndigheder og læger, så lægerne har ikke vidst, at de skulle søge om tilladelse. Men nu er der ingen undskyldning længere. Det skal være i orden«, siger Yves Sales, næstformand i Lægeforeningen.

Sagen rejses over for sundhedsministeren
Men den forklaring køber Læger Uden Sponsor ikke. Inga Marie Lunde siger:

»Jeg har svært ved at tro, at lægerne ikke kender loven. Debatten har kørt i lægekredse i årevis, og alle læger har fået et personligt brev om, at de har pligt til at søge om tilladelse, hvis de vil bijobbe for medicinalselskaber«.

Både DF og S vil rejse sagen over for sundhedsministeren.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden