Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: THOMAS BORBERG
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medicin har måske slået 46 psykisk syge ihjel

Antallet af medicinrelaterede dødsfald blandt psykisk syge er højere, end papirerne afslører, mener både myndigheder, læger og organisationer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere med psykiske sygdomme som skizofreni og depression risikerer at dø af den medicin, de får af lægerne.

Lægemiddelstyrelsen har de seneste 12 år modtaget rapporter om 46 dødsfald, hvor læger mistænker psykofarmaka for at være årsag til, at deres patienter døde. Det viser dokumenter, som Politiken har fået aktindsigt i. Men både Lægemiddelstyrelsen, læger og organisationer vurderer, at det reelle antal medicinrelaterede dødsfald blandt psykisk syge er højere.

»Det her er et meget alvorligt og skjult problem i psykiatrien. Der er ingen tvivl om, at de 46 dødsfald kun er toppen af isbjerget, for i den grumme, barske verden er det svært at finde den eksakte forklaring på, hvorfor psykisk syge dør uventet. Det er indlysende, for de obduceres sjældent«, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, en forening af pårørende til sindslidende.
Uventede dødsfald bør undersøges

Han mener, at samtlige uventede dødsfald blandt psykisk syge gennem de seneste ti år skal kulegraves – myndighederne kan begynde med de 46 sager, de allerede kender til, siger Theilgaard.

»Vi er nødt til at få grusomheden på bordet. Det er forudsætningen for at give patienterne en bedre og mere sikker behandling«, siger han.

På Rigshospitalets hjerteafdeling forklarer overlæge og dr.med. Steen Pehrson, at det er kendetegnende for nyere antipsykotisk medicin, at præparaterne kan påvirke hjerterytmen – det kan i værste fald føre til besvimelse og hjertestop.

»Psykiatere ved meget om psykiske lidelser og behandlingen. Problemet er, at de anvender lægemidler med bivirkninger, som det kan være vanskeligt for psykiatere helt at have styr på. Der er brug for bedre samarbejde mellem fagfolk«.

Bivirkninger skal holde op mod forpinthed
Formanden for psykiaternes faglige selskab, overlæge og klinikchef Anders Fink-Jensen, understreger, at det er vigtigt at holde bivirkninger op mod, hvor forpinte patienterne ville være uden medicin.

»Medicin er selvfølgelig ikke det eneste saliggørende, men der er bred enighed om, at det er centralt placeret i behandlingen af mennesker med psykotiske tilstande. Der er en del terapiformer, du slet ikke kan komme igennem med, hvis patienten er så psykotisk, at han hører stemmer hele tiden«, siger han.

I Lægemiddelstyrelsen understreger overlæge Doris Stenver, at de 46 dødsfald skal ses i forhold til, hvor mange patienter der gennem årene har været i behandling med psykofarmaka. Hun tilføjer, at det ikke er alle sager, der indberettes.

Centralt at lægerne indberetter dødsfald
Når I ikke ved, hvor mange psykisk syge der dør af medicinen, hvordan kan I så vurdere, om medicinen er sikker nok?

»Vi overvåger bivirkninger i Europa og kan også gribe ind på den baggrund. Men det er rigtigt, at det er helt centralt, at læger altid indberetter et dødsfald, hvis de har mistanke til patientens medicin«.

Julie Duelund Mortensen døde 34 år gammel på en psykiatrisk afdeling for et halvt år siden. Dødsfaldet blev indberettet som en formodet bivirkning ved den medicin, hun fik mod skizofreni.

»Lægerne har ansvaret for vores datters død«, siger hendes mor, Helene Duelund Mortensen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden