Overfyldt. Vestre Fængsel nærmer sig 100 procents belægning. Arkivfoto.
Foto: Finn Frandsen

Overfyldt. Vestre Fængsel nærmer sig 100 procents belægning. Arkivfoto.

Danmark

Bandekrig: Bandekrig giver store problemer i fængslerne

De fængslede rockere kræver mange ressourcer i fængslerne.

Danmark

Bandekrigen presser de danske fængsler til bristepunktet, og det vælter ind med bandemedlemmer, som skal holdes adskilte.

I øjeblikket frygter både ansatte og indsatte for sikkerheden i deres dagligdag. Det oplyser TV 2 | NYHEDERNE.

I Vestre Fængsel er de særlig hårdt ramt. Her er nordfløjen ren rockerfri zone. Hells Angels-støtterne fra AK 81 og rockerne er isoleret i andre afdelinger for at forhindre overfald i hverdagen.

»Systemet er generelt presset, og det med bandekrigen giver nogle særlige udfordringer, for vi skal være ekstra opmærksomme sikkerhedsmæssigt«, siger fængselsdirektør Peter Vestheden.

FOKUS Læs politiken.dks tema om bandekrigen

»Når én, der tilhører en bande, er på besøg, skal vi sørge for, at de andre ikke er på gangen, og det betyder vi bruger en masse ressourcer, og de ressourcer kommer et sted fra nemlig fra vores støtte og motivation«, siger han.

I Vestre Fængsel sidder der for øjeblikket 20 personer med relation til Hells Angels, samt adskillige flere med relation til kriminelle indvandrermiljøer.

Oven i det sidder op mod 100 personer fra andre kriminelle grupperinger varetægtsfængslet.

»Er du med i en bande?«
En af fængslets indsatte, Jes Sørensen, der sidder inde for bankrøveri, har intet med banderne at gøre, men har alligevel overvejet konsekvenserne ved bandekrigen inden for murerne.

»Lige pludselig er der en fra AK81, der er oppe at slås med en fra Black Cobra. Så er man måske lige pludselig involveret i en slåskamp, som man ikke har noget med at gøre«, siger han.Jes Sørensen ankom til afsoning for ti uger siden. Han blev straks mødt med spørgsmål fra de andre indsatte.

»Så er de andre fanger nysgerrige, hvem er du? Er du med i en bande, de måske er imod? Jeg ser rimelig dansk ud, så jeg kunne måske have været med i en rockerforsamling«, fortæller han.

Celler er propfyldte

Under bandekrigen har det været nødvendigt at omrokere de yngste indsatte og stuve de kvindelige indsatte sammen. Således at 32 cellepladser i øjeblikket huser 51 kvindelige indsatte. Ligesom i fængslet er frustrationen stor blandt kriminalforsorgens civilt ansatte. Bandekrigen presser arbejdet med de indsatte. »Vi har et belæg på 98,5 procent. Normalt er alle fængslerne fyldt, når der er 92 pct. belæg. Så det er dramatisk højt. Det vil sige, man kan ikke håndtere det at flytte stærkt negativt styrende bandemedlemmer rundt i kriminalforsorgens institutioner, sådan som det vil være bedst tænkeligt«, siger Kriminalforsorgens formand John Hatting.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden