USA anholder mænd for terrorplaner mod Jyllands-Posten

To mænd fra Chicago er blevet anholdt for terrorplaner mod Jyllands-Posten.

Danmark

To mænd er i USA blevet anholdt for terrorplaner mod Jyllands-Posten og flere andre konkrete mål i Danmark.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium i en pressemeddelelse.

»De to mistænkte havde i begyndelsen af 2008 en intens korrespondance, der handlede om det, de kaldte 'Mickey Mouse Project', 'mmp' og 'the northern project'«, skriver de amerikanske myndigheder.

USA i tæt parløb med Danmark Det handlede ifølge det amerikanske justitsministerium om et eller flere angreb mod bygninger og ansatte ved Morgenavisen Jyllands-Posten.

»De kriminelle gerninger, som er blevet afsløret i dag, har afdækket et seriøst sammenstød imellem to mænd med base i Chicago, der arbejdede med terrororganisationer med base i Pakistan. De oplysninger, der kom frem i forbindelse med efterforskningen, er blevet delt med vores udenlandske partnere, som vi har arbejdet sammen med«, siger David Kris, assisterende statsanklager ved det amerikanske justitsministerium.

»Denne sag minder os om, at internationale terrororganisationer er globale og kræver konstant årvågenhed hjemme og i udlandet«, fortsætter han.

PET: En alvorlig sag
Ifølge den danske efterretningstjeneste, PET, blev den ene anholdt i Chicago 3. oktober efter et tæt samarbejde mellem PET og det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Den anden blev anholdt 18. oktober.

»I PET ser vi på denne sag med meget stor alvor. Den ene af de anholdte har et omfattende netværk blandt ledende militante ekstremister i Pakistan, som ikke blot ønsker at ramme Danmark, men som også tidligere har vist, at de har kapaciteten til at udføre hensynsløse terrorhandlinger«, siger chefen for PET, Jakob Scharf, i en pressemeddelelse fra PET.

Har filmet i København

Ifølge PET har en af de anholdte været på besøg i Danmark to gange i år for at rekognoscere og udpege terrormål - senest i juli i år, hvor den anholdte har videofilmet flere steder i København.

Ifølge PET har de anholdte i forbindelse med planlægningen været i tæt kontakt med personer fra de militante terrornetværk Lashkar-e-Taiba (LeT), al-Qaeda og Harakat-ul-Jihad Islami (Huji).

En af de anholdte havde planlagt yderligere et besøg til Danmark i slutningen af oktober.

»De anholdte har været tæt overvåget af de amerikanske myndigheder. Sideløbende har der fra PET’s side været iværksat en lang række efterforskningsskridt. Det er PET’s og FBI’s vurdering, at man med anholdelserne og afdækningen af terrorplanerne har mindsket risikoen for angrebet. PET og de amerikanske myndigheder fortsætter imidlertid den intensive efterforskning for at imødegå truslen«, siger Jakob Scharf.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce