Enlige karrierekvinder i slutningen af 30'erne strømmer til fertilitetsklinikkerne for at blive insemineret
Foto: JAN GRARUP

Enlige karrierekvinder i slutningen af 30'erne strømmer til fertilitetsklinikkerne for at blive insemineret

Danmark

Læge advarer mod sen graviditet

Alt for mange karrierekvinder bliver overraskede, når æggestokkene ikke virker længere, oplever fertilitetslæge.

Danmark

Kvinderne fortryder, at de har udskudt børn til fordel for karrieren, når først de opdager, at æggestokkene strejker.

Det oplever professor og overlæge Svend Lindenberg fra fertilitetsklinikken Nordica i København.

Her er enlige karrierekvinder i slutningen af trediverne strømmet til for at blive kunstigt befrugtede, siden en ny lov 1. januar gjorde det muligt for læger at inseminere enlige og lesbiske på lige fod med kvinder i heteroseksuelle par.

Klinikken har allerede insemineret 217 kvinder med donorsæd alene i årets ti første måneder. Til sammenligning var det kun 67 kvinder, der modtog donorsæd hos Nordica i København hele sidste år. Det er en udvikling på 300 procent, og ifølge Berlingske Tidende er udviklingen den samme hos andre klinikker. Og det bekymrer Svend Lindenberg.

»Jeg oplever, at kvinderne ærgrer sig over, at de har udskudt planerne om at få børn. Det kommer bag på dem, at det er så svært at blive gravid. Det ville de gerne have vidst«, erfarer han fra sit arbejde på klinikken.

Behov for oplysning Han efterlyser, at der bliver sat fokus på kvinders biologiske ur i stedet for at skole unge til at haste gennem uddannelsessystemet og ud i erhvervslivet.

»Én ting, kvinder i hvert fald ikke kan tage med sig, er fertiliteten. Der er behov for en oplysningskampagne, der sætter fokus på, at det er mest attraktivt ud fra en biologisk betragtning at få børn, mens man er ung«.

Flere vil fryse æggestokke ned

Svend Lindenberg underviser unge medicinstuderende på Københavns Universitet. Her oplever han, at kvinderne ikke prioriterer børnene med i karriereplanlægningen.

»Pigerne er utrolig dygtige, flittige og stræbsomme studerende. De stryger gennem uddannelsesforløbet og ud i erhvervslivet, hvor de kører med karrieren. Men de glemmer at tænke børnene med i karriereforløbet. Og så får de altså lige pludselig et problem«, siger han.

Han forudser, at de i stigende grad vil få frosset deres æggestokke ned for at være i stand til at få børn, når det passer ind i karriereplanerne.

»Det ser man allerede på de amerikanske businessskoler som Havard, hvor flere og flere af de kvindelige studerende vil have frosset ovarievæv ned. Det vil vi også se herhjemme«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce