Plakaten. Det var en stor dag for Gitte D'arcy, da hun for første gang var ude og sætte sig selv op i lygtepælene.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Plakaten. Det var en stor dag for Gitte D'arcy, da hun for første gang var ude og sætte sig selv op i lygtepælene.

Danmark

Både V og K ville have fingre i Gitte

Gitte D’arcy har på seneste gået og spottet gode lygtepæle, fordi hun stiller op for første gang til kommunalvalg.

Danmark

Har jeg det, der skal til?

Sådan spurgte 50-årige Gitte D’arcy sig selv, da hun blev opfordret af de konservative i Rudersdal Kommune til at stille op til kommunalvalget for dem.

Gitte D’arcy valgte at sige ja til en samtale med partiet. Hun pløjede ikke partiprogrammet igennem.

»Jeg forberedte mig ikke. Jeg svarede efter min overbevisning for at se, om det stemte overens mellem os«, fortæller Gitte D’arcy, der altid har stemt borgerligt.

Det var der – og Gitte D’arcy røg ind som nummer fire på liste C.

PRØV SELVhvilken kandidat i din kommune er du mest enig med?

Nu har hun travlt med at hænge sine 100 valgplakater op i lygtepælene i Birkerød – især omkring Kajerødskolen, hvor hendes to sønner på 11 og 13 år går, og ved det lokale idrætsanlæg.

Her har den 50-årige hjemmegående mor nemlig siddet i bestyrelsen for fodboldklubben Skjold-Birkerød med ansvar for børneafdelingens 600 unger.

Fem små ord ændrede alt Det var en replik en aften for otte år siden, der vendte op og ned på Gitte D’arcy ellers fremadstormende karriere i it-branchen.

Hun var kommet blæsende hjem fra arbejde, og da hun havde spist aftensmad sammen med sin mand og de to sønner, greb hun jakken for tage ud til et aftenmøde.

Da hun sagde farvel til drengene, spurgte den yngste ude i entreen:

»Skal du hjem nu, mor?«.

Verbal lussing til mor
Den verbale lussing satte et punktum for it-karrieren med overarbejde – og opgaver, der skulle laves i weekenden og om natten.

»Det var en grim oplevelse som mor. Den var jeg nødt til at handle på«.

Gitte D’arcy aftalte med sin mand, at de ville prøve, om de havde råd til, at hun gik hjemme. Og hun har aldrig fortrudt beslutningen:

»Der er kommet ro omkring mig og det giver ro til os alle i familien«.

Slut med fede skolebørn
Det har også frigivet en masse tid til at engagere sig i de lokale bestyrelser omkring børnenes liv. Gitte D’arcy er blandt andet formand for bestyrelsen på børnenes skole.

»Jeg har altid godt kunne lide at gøre noget for andre, så det er en stor tilfredsstillelse«.

En del morgener her op til selv valgdagen er Gitte D’arcy at møde på Birkerød Station. Her deler hun morgenbrød og postkort ud til folk på vej på arbejde.

»Jeg håber på din tillid og dit kryds«, slutter Gitte D’arcy med at skrive på postkortet, der kort og godt ridser hendes mærkesager op.

Den, der ligger hendes hjerte nærmest er sund kost til skolebørnene. Hun mener, at et sundt, økologisk måltid burde tilbydes på alle skoler. Det er nemlig i hendes optik altafgørende for både børnenes evne til at modtage undervisning, for at kunne styre deres aggressioner og for at forebygge fedme.

VÆR MED

Hun ønsker også at give de store skoleelever nogle flere valgmuligheder. For eksempel at dele udskolingen op i to spor - et hvor der undervises på dansk og et på engelsk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skolesystemet ville have godt af en internationalisering, mener hun.

Den nye kandidat tror, at mange af eleverne ikke føler sig dygtige nok til at følge en international linje på gymnasiet - og det bremser deres muligheder:

»Det ville også være godt, hvis eleverne fik flere muligheder for at specialisere sig på for eksempel en sciene-, idræts- eller internationallinje, når de begynder i 7. klasse. Der er ingen der siger, at fordi man starter i skole på Kajerødskolen, at det også er der, man skal slutte sin folkeskole. Hvis en anden skole udbyder lige det, der interessere én«, siger den konservative kandidat.

Første kryds til Erhard

Kort tid efter de konservative havde spurgt Gitte D’arcy, om hun ville stiller op for dem, kom Vestre og spurgte hende om det samme.

Hun har altid selv stemt på enten Det Konservative Folkeparti eller Venstre ved både kommunal- og folketingsvalg - med undtagelse af hendes allerførste kryds, der gik til Erhard Jakobsen, da han stiftede Centrum-Demokraterne.

Gitte D’arcy takkede nej til Venstre. Selv om hun har vekslet mellem at stemme på de to borgerlige partier, så har hun altid opfattet Venstre som »mere firkantet og tager færre individuelle hensyn« end de konservative, der har en mere »humanistisk profil«:

»Men det var da en dejlig fornemmelse at blive spurgt – og så bekræftede det mig i, at jeg har noget at byde på«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce