0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ombudsmanden støtter lukkethed

Folketingets ombudsmand kritiseres for forslag om indskrænkelse af retten til aktindsigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PRYNER ANDERSEN JONAS
Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS

Hans Gammeltoft-Hansen – der som Folketingets ombudsmand blandt andet skal sikre offentlighed i forvaltningen – støtter hemmelighedskræmmeriet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Folketingets ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen havde den afgørende stemme, da Offentlighedskommissionen med 11 stemmer mod 10 besluttede at foreslå at indskrænke retten til aktindsigt.

Hvis forslaget bliver vedtaget, vil en lang række dokumenter i fremtiden kunne holdes hemmelige. Hverken borgere eller medier vil kunne få adgang til dokumenter, der udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med lovgivningsforlig, som aftales uden for Folketingets udvalg.

LÆS OGSÅ

Dermed vil korrespondancen mellem deltagerne i mange af de senere års vigtigste forlig på Christiansborg blive undtaget fra offentlig aktindsigt, hvis et politisk flertal følger anbefalingen fra Offentlighedskommissionen.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, undrer sig over, at kommissionens formand, Hans Gammeltoft-Hansen – der som Folketingets ombudsmand blandt andet skal sikre offentlighed i forvaltningen – støtter hemmelighedskræmmeriet.

»Jeg kan slet ikke forstå, at en ombudsmand kan komme til den konklusion. Det er jo helt grundlæggende, at offentlighed og aktindsigt har så stor betydning. Jeg håber, at politikerne har mod til at sige, at det her er helt galt. Det er ikke sundt for demokratiet«, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Kronjuvelen i den politiske verden
Mediejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole har været en del af kommissionens mindretal på dette spørgsmål og er kritisk over for forslaget.

»Det handler jo om kronjuvelen i den politiske verden, nemlig lovgivningsarbejdet, og her har vi om noget sted behov for i et demokratisk samfund at have en høj grad af offentlighed, så vi kan følge med i, på hvilket grundlag politikerne træffer beslutninger«, siger han og tilføjer: »Jeg har selv benyttet mig af aktindsigt i forhold til medieforligspartierne og Kulturministeriet, men den mulighed vil altså blive lukket«.

Både Socialdemokraterne og de radikale afviser forslaget fra kommissionen.

»Ser man på de store forlig det seneste år, er der lavet to bankpakker, en historisk aftale om landets infrastruktur og en vidtrækkende forsvarsaftale. Vi har svært ved at forstå, at dele af ministerens deltagelse i det videre arbejde med disse forlig ikke skal være omfattet af adgang for offentligheden i form af aktindsigt«, siger Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov, mens de radikales retsordfører Lone Dybkjær fastslår, at »korrespondancen mellem ministerier og folketingsmedlemmer skal være åben«:

»Det skal ikke foregå i det skjulte. Det er også indskrænkende i forhold til i dag«.

V: Det er umiddelbart i orden
Venstre har endnu ikke drøftet partiets holdning til kommissionens forslag, men retsordfører Kim Andersen mener, at forslaget umiddelbart er i orden, fordi »disse papirer er en del af en arbejdsproces i forbindelse med et forlig, og det vil være hæmmende for processen, hvis de er omfattet af aktindsigt«.

Hans Gammeltoft-Hansen ønsker ikke over for Politiken at forholde sig til kritikken.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere