Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skolebog vækker tyrkisk vrede

Muslimer i ind- og udland reagerede i går med vrede på skolebogen ’Os og kristendom’ for 5. klasse, selv om forlaget nu har trukket både den og 6. klasses udgave tilbage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skaber igen overskrifter i muslimske lande, og heller ikke denne gang for noget positivt.

For skolebogen ’Os og kristendom’, som i 5. klasse kun omtaler islam i kapitlet ’Terrorisme’, vækker bred forargelse blandt muslimer i ind- og udland.

»Endnu en skandale i Danmark«, hedder tophistorien på den tyrkiske avis Milliyets hjemmeside, og avisen fortsætter:

Flere sager
»Danmark, som fik verdenssamfundet på banen med Muhammedtegningerne, har igen bragt sig selv i fokus, denne gang på grund af en skolebog, der giver islam skylden for terrorisme«.

Også aviserne Hurriyet og Sabah giver historien fuld skrue på deres hjemmesider med samme vinkel.

Danmark har den seneste tid flere gange fået fyldig dækning i tyrkiske aviser. Dels har billeder af den lamme kvinde Hediye Ersöz, der er udvist, selv om hun har mand og fire børn i Danmark, sat tyrkiske sind i bevægelse. Dels fik en tyrkisk minister forleden lov til at vente i Københavns Lufthavn, hvad der blev oplevet som krænkende i Tyrkiet. Den såkaldte Muhammedkrise er heller ikke glemt.

Massiv kritik To nyreviderede udgaver af grundbogsserien ’Os og kristendom’, som bruges i folkeskolens kristendomsundervisning, blev i går trukket tilbage af skolebogsforlaget Malling Beck. Tilbagetrækningen skete, efter at Politiken kunne fortælle, at 5. klasse elever kun møder islam i et kapitel, der hedder ’Terrorisme’. I kapitlet optræder kun muslimske terrorister fyldigt og således hverken spanske ETA, irske Real IRA eller colombianske FARC, der ellers alle figurerer på EU’s terrorliste. Bøgerne har mødt massiv kritik hos både religionslærere og forældre. Malling Becks direktør, Lars Tindholdt, erkender, at de nyligt reviderede udgaver for 5. og 6. klasse ikke er »tilfredsstillende«. »I lyset af kritikken fra flere lærere har forlaget og forfatterne valgt at tage konsekvensen af kritikken. De to bind gennemarbejdes på ny«, siger Tindholdt, der også understreger, at det aldrig har været meningen at sætte lighedstegn mellem islam og terror. Det er ellers netop det indtryk, skolebøgerne efterlader hos muslimerne med udsagn som »selv om ikke alle muslimer er terrorister, så er alle terrorister muslimer. Det billede er ydmygende og smertefuldt for os alle«. Vil forsøge sagsanlægCitatet, der i bogen står uimodsagt, stammer ganske vist fra Abdel-Rahman al-Rashed, der er generaldirektør for den store arabiske tv-station al-Arabiya. Men generaldirektørens pointe var i sin oprindelige form den stik modsatte, siger han i telefonen til Politiken, og han er vred over at blive brugt til at understrege, hvad han kalder »forfatternes hensigt med at koble islam og terrorisme«. »Islam er en fredelig religion og muslimer tolerante mennesker. Forfatteren klipper få sætninger fra hele min artikel og bruger ikke essensen af artiklen, som netop er, at de fleste muslimer tager afstand fra terror«, siger han. Al-Rashed vil nu undersøge, om han kan anlægge sag mod de to forfattere til ’Os og kristendom’, Henny Nørgaard og Christian Meidahl.

Muslimer i Dialog undrer sig

I Danmark overvejede Islamisk Trossamfund i går at tage samme retlige skridt, og foreningen Muslimer i Dialog kom ligeledes frem med kritik af, hvad talsmanden Zubair Butt Hussain kalder en grov tilsidesættelse af enhver saglig tilgang til emnet.

Han ser positivt på, at forlaget har valgt at trække bogen tilbage.

»Men vi undrer os dog stadig over, at den samme bog kan blive accepteret som undervisningsmateriale i første omgang«, siger han.

Skolelæreren Henny Nørgaard og sognepræst Christian Meidahl har skrevet grundbogsserien ’Os og kristendom’ fra 3. til 9. klasse siden 1980’erne. Bogen er en af de fire grundbogssystemer i folkeskolens kristendomsundervisning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden