Rygepause. Mange rygere må sande, at det er nye tider for rygere på arbejdspladsen. Her er det personale, som ryger på gaden ved parkeringshuset foran stormagasinet Illum i København. (arkivfoto)
Foto: JACOB EHRBAHN

Rygepause. Mange rygere må sande, at det er nye tider for rygere på arbejdspladsen. Her er det personale, som ryger på gaden ved parkeringshuset foran stormagasinet Illum i København. (arkivfoto)

Danmark

Forbudt smøg koster kvæstet kvinde erstatning

Kvinde, der blev kvæstet på vej til en smøgpause, får ingen erstatning. Rygning var nemlig forbudt på arbejdspladsen.

Danmark

Man gør klogt i at lære sig arbejdspladsens personalehåndbog godt at kende. Især hvis man er så smøgtrængende, at man ikke kan undvære en cigaret i frokostpausen.

Det må være læren af en ny kendelse, som Ankestyrelsen netop har offentliggjort.

Her ville en kvinde have et fald på trappen på sin arbejdsplads anerkendt som en arbejdsskade. Det fik hun også i første omgang - men siden blev kendelsen omstødt.

Fik først skaden anerkendt Kvinden ville gå ned i gården til sin arbejdsplads for at nyde en cigaret, men var så uheldig at falde på trappen og komme til skade.

Arbejdsskadestyrelsen anerkendte hændelsen som en arbejdsskade, idet styrelsen lagde vægt på, at hun under sit arbejde havde været udsat for en ulykke.

Men forsikringsselskabet ankede denne afgørelse og gjorde gældende, at der var tale om et privat ærinde.

Afgørelsen ændret i ankestyrelse
Det blev anerkendt i Ankestyrelsen, som ændrede Arbejdsskadestyrelsens afgørelse. Ifølge Ankestyrelsen var det ikke blevet dokumenteret, at der var sket en ulykke, som var en følge af arbejdet eller de forhold, det var foregået under.

Ankestyrelsen lagde til grund, at kvinden gled på vej ned ad trappen i opgangen til arbejdspladsen, da hun var på vej ned i gården for at ryge efter sin frokostpause.

Og ifølge hendes arbejdsgivers personalehåndbog måtte der ikke ryges i lokalerne på arbejdspladsen eller ved indgangen til arbejdspladsen. Der måtte desuden heller ikke ryges i arbejdstiden, og hvis der endelig skulle ryges, krævede arbejdsgiveren, at man fleksede ud.

Rygning et privat ærinde

Kvinden fortalte imdlertid, at hun ikke fleksede ud, fordi skaden indtraf i hendes frokostpause mellem 12.00 og 13.15, hvor flekssystemet ikke registrerede ind- og udfleksning.

Ankestyrelsen valgte imidlertid at skære igennem argumentationen og henvise til personalehåndbogen.

Heri har hendes arbejdsgiver efter styrelsens mening udtrykkeligt givet udtryk for, at rygning måtte anses for at være et privat ærinde. Frokostpause eller ej.

INDBLIK Rygning på arbejdspladsen ( eksternt link til Arbejdstilsynet)

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce