Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kim Nielsen
Foto: Kim Nielsen

I Nordjylland må børn, der skal undersøges for autisme, vente i over tre år. (Arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn bliver snydt for behandling i tide

Ventetid i børnepsykiatrien må maksimalt være to måneder, men børnenes garanti om hurtig behandling bliver ikke overholdt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke en ledig behandlingsplads til et barn med anoreksi, der har tabt 30 kilo. Og børn med diagnoser som ADHD eller autisme må blive i deres almindelige skoleklasser i årevis, selv om de hverken magter det - eller trives.

Det sker på trods af behandlingsgaranti til børn og unge med psykiske problemer om at blive behandlet inden to måneder på en børnepsykiatrisk afdeling. Garantien trådte i kraft 1. januar i år, men har kun haft en meget lille effekt.

Det viser en rundringning, som fagbladet Børn&Unge har foretaget til de fem regioner.

Garantien kom efter en massiv kritik af udsattes børns årelange ventetid på behandling.

LÆS:

I første halvdel af 2009 har regionerne tilsammen visiteret godt 500 børn og unge videre til undersøgelse og behandling i det private og brugt omkring syv millioner kroner på dette arbejde. Det vidner om, at behandlingsgarantien stort set ikke virker, vurderer senior projektleder fra Dansk Sundhedsinstitut, DSI, Jakob Kjellberg overfor Børn & Unge:

»Problemet er, at behandlingsgarantien ikke løser de kapacitetsproblemer, der er i børnepsykiatrien. Der er mangel på personale. Syv millioner er småpenge i forhold til de samlede udgifter«.

Massiv ventetid i Nordjylland
I Nordjylland har de svært ved at rekruttere nok børnepsykiatere, derfor må børn, der skal undersøges for autisme, i øjeblikket vente i over tre år.

Børnene har i kølvandet på garantien også fået ret til behandling på privathospital, men det offentlige ikke kan leve op de to måneders behandlingsgaranti.

Men ifølge Børn & Unge er der allerede halvandet års ventetid i privat regi i det nordjyske. Flere af de andre nye privathospitaler melder også om ventetid på fire måneder.

Grænser til børnemishandling
Antallet af børn er faldet en anelse. Men det er ikke en forbedring, som hverken pædagoger eller forældre har kunnet mærke.

»Vi oplever ikke, at det er blevet bedre efter, at behandlingsgarantien er indført. Børnene venter stadig alt for længe. Lige nu har vi fem børn i vores SFO, som venter på at blive undersøgt«, siger Lis Brandt Johansen, der er leder af SFO-ordningen på Lindevangsskolen på Frederiksberg til Børn &Unge.

Hun mener, at den lange ventetid grænser til børnemishandling.

Vigtige år går tabt

Erno Larsen, ADHD-konsulent, peger på, at de lange ventetider hos både børnepsykiatrisk afdeling og skolepsykologerne kan give katastrofale konsekvenser for børnene:

»Inden de kommer i behandling kan der måske gå tre skoleår. For ADHD-børn har det afgørende betydning, at de ikke har nået at komme i puberteten. Det gør dem uopnåelige i forhold til dele af behandlingen, så tiden er afgørende faktor - også ud over den svære hverdag de har, mens de venter«, siger Erno Larsen til politiken.dk.

LÆS:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden