0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De ældre danskere slipper uden om svineinfluenza

Læger bliver bestormet af utrygge ældre, der vil vaccineres.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JUNG YEON-JE/AP
Foto: JUNG YEON-JE/AP

Foreløbig er kun fem danskere registreret som døde som følge af H1N1, også kaldet svineinfluenza. Billedet viser kropstemperaturen på rejsende i Seuls Internationale Lufthavn. (Arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Mens tusindvis af skolebørn ligger syge med høj feber og influenza A (H1N1), så kan deres bedsteforældre roligt tilbyde at passe dem uden den store risiko for at blive syge selv.

Til trods for at epidemien er på sit højeste lige nu, så går den uden om den ældre befolkning. Og der er ingen udsigt til, at det billede ændrer sig.

»Vi har set meget, meget få sygdomstilfælde blandt ældre over 65 år. De er stort set gået fri af epidemien. Næsten ingen er blevet syge. Og hvis bedsteforældrene ellers er sunde og raske, så skulle der ikke være nogen risiko ved, at de passer deres børnebørn«, siger overlæge Kåre Mølbak, afdelingsleder på Statens Serum Institut.

Når farmor og farfar roligt kan passe de syge unger, så hænger det sammen med, at selv når de ældre udsættes for smitte, er der ringe risiko for, at de bliver syge.

De fleste af dem har nemlig tidligere i deres liv været udsat for en influenza, der er stort set lig den, der indtil videre har sendt flere hundrede tusinde danskere i sygesengen.

Samtlige influenzaepidemier fra 1930 og frem til slutningen af 1950’erne var nemlig af nogenlunde samme slags som den nuværende. Dermed har de nu ældre borgeres krop for mange år siden dannet antistoffer mod influenzaen, og de stoffer kommer dem til gode nu. De sidder nemlig stadig i kroppen, forklarer Kåre Mølbak.

»De ældres immunsystem er simpelthen modstandsdygtige over for den nye influenza«, siger overlægen.

Han tilføjer dog, at de få ældre, der alligevel får influenzaen, har større risiko for at blive alvorligt syge. Det skyldes deres fremskredne alder.

Almindelig influenza er hård ved de ældre
Den nuværende epidemi adskiller sig totalt fra den almindelige sæsoninfluenza, som kommer år efter år. Den er nemlig hårdest ved den ældre befolkning og koster typisk 1.000 dødsfald årligt blandt ældre, svækkede borgere.

Det kan være årsagen til, at ældre er meget bekymrede over, at de endnu ikke er blevet vaccineret.

Ældre kommer i anden række
Sundhedsstyrelsen har udstedt en vejledning om, hvilke grupper i befolkningen, der skal tilbydes vaccine, og i hvilken rækkefølge. Først kommer borgere mellem seks måneder og 65 år, der har kroniske lidelser som for eksempel rygerlunger, sukkersyge eller hjerte- og karsygdomme. Dem er der 350.000 af, vurderer myndighederne, og den gruppe bliver i øjeblikket vaccineret hos deres læge, hvis de vil.

Ældre over 65 år med kroniske sygdomme kan først blive vaccineret i næste bølge. Det vil sige fra december og frem.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce