Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regioner sparer ved at bruge
privathospitaler

Det haster med at finde en løsning, siger Danske Regioners formand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regionerne sparer penge på at sende patienter fra ventelister til private sygehuse – frem for at lade offentlige sygehuse i andre regioner klare opgaven.

Prisen, som regionen skal betale for at få en patient opereret, er ofte 25-30 procent lavere på et privat hospital end på et offentligt hospital i en anden region.

Derfor sender Region Sjælland i stort tal de patienter, som skal opereres i knæ, hofter eller ryggen, til for eksempel Furesø Privathospital i Nordsjælland i stedet for at sende dem til behandling på offentlige sygehuse i hovedstaden, der ligger tættere på og har ledige pladser.

LÆS ARTIKEL

»Med de aftaler, vi har, slipper vi billigere hos privathospitalerne«, siger Steen Bach Nielsen (S), der er ny formand for Region Sjælland.

»Men det ville være dejligt, hvis Region Hovedstaden kunne tilbyde behandling til samme pris som privathospitalerne«.

De private giver mængderabat
Når et sygehus i en region sender en patient til behandling på et offentligt sygehus i en anden region, er prisen den, som operationen koster i gennemsnit på de offentlige sygehuse.

Det haster med at finde en løsningDa Region Sjælland sidste år sendte en række operationer og behandlinger i udbud, fik den priser, der lå op til 40 procent under den offentlige gennemsnitspris, fordi de private gav mængderabat.

Region Sjælland er nødt til at sende 10 procent af patienterne til behandling andre steder, fordi regionens egne sygehuse ikke har kapacitet til at behandle alle patienterne, oplyser Jens Arndal, der er lægelig konsulent i Region Sjælland.

Privat læge: Vi kan gøre det mere effektivt
Og så kan det bedst betale sig at sende patienterne til et privat sygehus, som har afgivet et godt tilbud og vundet et udbud, som for eksempel Furesø Privathospital, der i år modtager omkring 1.150 patienter fra Sjælland, som skal opereres i hofte, knæ, ryg eller skulder. Her er prisen omkring 25 procent under de offentlige sygehuse. Og der er stort set ingen ventetid.

»Det viser, at vi kan gøre det mere effektivt end på de offentlige sygehuse«, siger John B. Christensen, der er virksomhedsansvarlig læge på Furesø Privathospital.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), siger, at regionerne for et års tid siden blev opmærksomme på sagen.

»Det er uholdbart, og vi er nødt til at gøre noget ved det. De nuværende takster holder ikke i længden. Det haster med at finde en løsning«, siger han.

Hvis Region Sjælland skal foretrække de offentlige frem for de private sygehuse i hovedstaden, må regionen sænke prisen, siger regionens nye formand.

»Der er jo tale om operationer, hvor alle basisudgifterne er betalt. Derfor kan det gøres billigere end gennemsnitsudgiften. Det har privathospitalerne opdaget«, siger Steen Bach Nielsen.

Han går ind for, at man primært skal benytte de offentlige sygehuse, men han mener, ansvaret ligger hos Region Hovedstaden, fordi den insisterer på at kræve gennemsnitsprisen for hver operation.

Helle Ulrichsen, direktør i Region Hovedstaden, siger, at priserne skal ses i sammenhæng med fordelingen af økonomiske byrder ved regionsdannelsen: »Her blev Region Hovedstaden hårdt ramt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden