0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken udgiver omstridt bog

'Jæger - i krig med eliten' udkommer med Politiken i dag. Det sker for at sikre offentligheden indsigt i bogen, som forsvaret vil stoppe.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag udkommer Politiken i tre sektioner i stedet for to.

Som tillæg til første og anden sektion, udgiver avisen nemlig også den omstridte bog 'Jæger - i krig med eliten' af tidligere jægersoldat Thomas Rathsack.

LÆS OGSÅ

»Vi har skrevet om bogen i mange dage, men nu er der kommet nogle principper på spil i den her sag, som har at gøre med informationsfrihed og ytringsfrihed. Derfor trykker vi den«, siger Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden.

LÆS LEDER

Forsvaret skal ikke bestemme over bog
Bogen skal udkomme på forlaget Peoples Press sidst på måneden, men forsvaret har sat alle sejl til for at få udgivelsen stoppet.

Det skal ske med et fogedforbud, som samtidig skal sikre forsvaret mulighed for destruere anmeldereksemplarer - i yderste fald ved at ransage forlaget.

For at sikre offentligheden adgang til selv at tage stilling til bogen, har Politiken derfor taget kontakt til forlaget for at orientere om, at teksten - som forlaget tidligere har sendt eletronisk ud til de danske medier - udkommer sammen med avisen onsdag.

»Jeg mener ikke, at det er forsvarets opgave at beslutte, hvilke bøger der udkommer i Danmark, eller hvilke oplysninger den danske offentlighed får om krigen i Afghanistan«, siger Tøger Seidenfaden.

Forsvarschef beder om tilbageholdenhed
Tøger Seidenfaden modtog som en af flere danske mediechefer en personlig opfordring fra forsvarschef Tim Sloth Jørgensen forleden.

Her beder forsvarschefen om, at yderligere omtale af teksten i bogen stoppes, af hensyn til rigets sikkerhed.

DOKUMENTATIONLæs forsvarschefens henvendelse her

I chefredaktørens svar til forsvarschefen, udtrykker han »stor forståelse for, at der kan være konkrete sikkerhedshensyn« at tage hensyn til.

Seidenfaden afviser forsvarschefs bøn

Tøger Seidenfaden tilføjer dog, at der for længst er udgivet lange passager fra bogen, og at den efter hans vurdering ikke indeholder oplysninger, som kan bringe danske soldater i fare.

»Jeg kan derfor ikke love dig, at vi vil udvise tilbageholdenhed i den konkrete sag, ej heller at vi vil afholde os fra at sikre bogens indhold en videre udbredelse«, skriver Seidenfaden til Tim Sloth Jørgensen.

DOKUMENTATION

Selv om bogen altså trykkes i sin fulde ordlyd i Politiken, bliver den ikke lagt på politiken.dk. Nysgerrige netlæsere må i stedet i kiosken efter en papirudgave. Eller købe den i Politikens forhal.

»Hvis vi lagde den på nettet, kunne det opfattes som om, at vi ville gøre det muligt for folk selv at trykke deres bog. Det ville være ærgeligt, hvis bogen senere får mulighed for at udkomme på normal vis, hvilket jeg håber«, siger Seidenfaden.

»Hele formålet med aktionen er jo at genetablere den naturlige retstilstand i Danmark, nemlig at bøger kan udkomme frit«.

Hør chefredaktørens forklaring herunder: