Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING (arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Advokat: Fængsling af frontfigur er langt ude

Politiets begrundelse for anholdelse af tysk klimatalsmand er aldrig set før, siger forsvarsadvokat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er aldrig sket før.

Ifølge forsvarsadvokat Thorkild Høyer er ingen personer tidligere i Danmark blevet varetægtsfængslet på det grundlag, som politiet forsøger at bruge i sagen mod den tyske klimatalsmand Tadzio Müller.

Tyskeren er talsmand for netværket Climate Justice Action, og blev anholdt af politiet kort efter en tale på FNs klimatopmøde COP 15 i dag i Bella Center.

LÆS ARTIKEL Politiet anholder klimaaktivisternes frontfigur

»Der eksisterer ikke en eneste sag på varetægtsfængsling for et forsøg på - ikke en fuldbyrdet gerning - men et forsøg på at overtræde straffelovens paragraffer 119 og 134 a«, siger Thorkild Høyer.

Det er et langt skridt at gå
Thorkild Høyer tror derfor ikke på, at dommervagten vil fængsle den tyske talsmand.

»Jeg kan ikke se hvilket grundlag, de har«, siger han.

Ifølge politiinspektør Svend Foldager er Tadzio Müller sigtet for forsøg på vold mod politiet og for at opfordre til uroligheder i byen.

Det undrer Thorkild Høyer sig over.

»For når man læser de udtalelser Tadzio Müller er kommet med i pressen, så har han klart understreget, at han går ind for, at der skal være fredelige demonstrationer. Der skal ikke være nogle konfrontationer med personer«, siger advokaten.

LÆS ARTIKEL Aktivister vil trænge ind i Bella Center i morgen

»At forsøge at komme ind på Bella Center, det kan være ulovlig indtrængen, det skal jeg ikke kunne afvise. Men at sige at det uden videre indebærer, at der er trusler om vold mod betjente, det er et langt skridt at gå«, siger Thorkild Høyer.

»Der har aldrig været nogen sag omkring det før«.

Politiet bruger stemningen
Thorkild Højer langer kraftigt ud efter politiets brug af straffelovens bestemmelser.

»Jeg synes, det lugter for meget af, at politiet bruger den stemning, der er i øjeblikket og den medvind lømmelpakken har givet dem til at begrænse de folkelige organisationers mulighed for at indtage debatten«, siger han.

»At begynde at fængsle folk på noget de ikke har gjort endnu, hvor man ikke engang ved, om det indebærer en overtrædelse af straffeloven, det er fanme langt ude. Og det må du gerne citere mig for«, siger Thorkild Høyer.

Når han nu opfordrer til civil ulydighed, så må myndighederne vel reagere?

»Det er meget vigtigt for demokratiet, at man giver plads til de som udtrykker sig meget utraditionelt. Jeg er ikke enig i, at man skal trænge ind i Bella Center. Men der er andre, der har andre meninger, og de skal også have lov til at være der«

Men han opfordrer jo til noget ulovligt?

»Hvis det udvikler sig til, at der bliver sammenstød med politiet og stenkast, så må man skride ind. Men at en person siger, at vi vil gerne forsøge at komme ind i Bella Center og give vores meninger udtryk, det synes jeg er et meget svagt grundlag at handle på«.

Aktivister: De tager også vores cykler

»Det er så begrænset ulovligt, det han opfordrer til. Han opfordrer til, at man kommer ind og ytrer sig. Så længe det ikke giver sig udslag i mere alvorlig kriminalitet, hvad er så problemet«, spørger Thorkild Høyer.

Opbakning inde fra Bella Center
I Bella Center er Tadzio Mülllers fængsling knap nået frem til de aktivister, som stadig har adgang til klimakonferencen.

Australske Tim Hensley og tyske Niklas Kuhlendahl er i København på vegne af organisationen Avaaz.org, der arbejder på at fjerne forskelle mellem rige og fattige lande.

Tim Hensley er dybt forarget over de mange præventive anholdelser, som politiet har gennemført de seneste dage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

212 demonstranter anholdt under mandagens tumulter

»Politiet gør jo, hvad de vil med den nye lov ( lømmelpakken, red.) i ryggen«, siger han.

For åben om planerne

Niklas Kuhlenberg understreger, at arrangørerne af morgendagens forsøg på at vælte hegnet omkring Bella Center er imod vold og alene praktiserer såkaldt civil ulydighed.

»Det burde ikke være sådan, men anholdelsen skyldes nok, at han har fortalt åbent om planerne«, siger Niklas Kuhlendahl og fortsætter:

»Det er helt hen i vejret. Tadzio Müller er en meget indsigtsfuld og begavet fyr, der ikke er ekstrem på nogen måde«, siger han.

Tim Hensley mener, at anholdelsen af Tadzio Müller kan gøre ondt værre.

»Det er jo sådan noget, der gør folk frustrerede«, siger Tim Hensley.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden