Afsted. »Gallaktivisterne fortjener respekt, ikke fængsel«, står der på skibets banner.
Foto: DRESLING JENS

Afsted. »Gallaktivisterne fortjener respekt, ikke fængsel«, står der på skibets banner.

Danmark

Greenpeace: »Vi bliver her, til vores venner er ude«

Greenpeaces flagskib 'Rainbow Warrior' rykker tættere på Christiansborg.

Danmark

En lidt træt morgenstemning har stadig greb om 'Rainbow Warrior' en halv time inden det skal lægge fra kaj.

Motoren er dog helt vågen. Den dunker støt og sender vibrationer gennem hele skibet, der får lågerne til at klapre sagte i et rytmisk trrrrrrrrr.

Greenpeaces berømte aktivistskib er blevet liggende i København efter klimatopmødet, selvom det egentlig skulle være sejlet bort igen. Men nu bliver skib og besætning i byen for at vise solidaritet med de fire Greenpeace-aktivister, der er varetægtsfængslet for ulovligt at skaffe sig adgang til dronningens festbanket på Christiansborg 17. december.

LÆS ARTIKEL Dronningens ubudne gæster skal 20 dage i fængsel

Skibet har ligget ved Amailehaven, men skifter nu plads og lægger til ved Knippelsbro i stedet for. På den måde bliver Greenpeace mere synlig i gadebilledet og kommer nærmere Christiansborg, forklarer Greenpeaces pressemand Sune Scheller fra skibets bro.

Skibet bliver liggende, indtil de er ude af varetægtsfængslingen

Afgang
»På pladserne«, bliver der råbt, og besætningsfolk i orange refleksjakker finder deres positioner.

Mørk røg ruller fra udstødningerne og langs skibssiden, mens det stævner ud i det sorte vand.

»Det er vigtigt med et stort Greenpeace-symbol her i København«, siger Jan Søndergård, der er politisk rådgiver i Greenpeace Danmark.

»Vi vil vise at vi synes, det er dybt urimeligt, at myndighederne holder vores venner og kolleger fængslede under urimelige forhold«, siger han, og peger på, at de sidder under isolationslignende forhold.

»Vi bliver her«
Men er det ikke klart, at de sidder i fængsel, hvis de har gjort noget ulovligt?

»Pointen er, at der ikke er afsagt dom. Når den kommer, så er det noget helt andet. Vi respekterer retssystemet. Men at man har fundet behov for, at de skal være varetægtsfængslede i 20 dage, kan vi ikke forstå«, siger han og fortsætter.

»Skibet bliver liggende, indtil de er ude af varetægtsfængslingen«, siger han, og tager i næste åndedrag det forbehold, at Rainbow Warrior kan blive kaldt til noget vigtigere«.

Brev til politiet
De fire aktivister er varetægtsfængslede fordi dommeren fandt, at de kunne forstyrre efterforskningen eller udeblive fra retssagen. Politiet jagter stadig to andre aktivister, der skule være involveret i aktionen.

Samtidig er det kommet frem, at ordensmagten løslod ham, som de formoder er arkitekten bag aktionen, Dmitri Livtinov. Han er chef for havmiljøprogrammet i Greenpeace Norden

LÆS ARTIKEL Politiet løslod arkitekten bag gallaaktion

På båden viser Greenpeacefolkene et brev, som selvsamme Livtinov har skrevet til politiet. Her redegør han »ud fra materiale indsamlet fra mere end 15 kilder« for, hvordan aktionen på Christiansborg forløb. Hvordan bilernes falske nummerplader var printet på en almindelig printer, de falske sikkerhedsvagters udstyr var legetøj, og 'galla-gæsternes' tøj var lejet eller købt i H&M.

Det bliver også forklaret, hvordan aktivisterne havde fundet ud af, hvilke biler, som VIP'erne kørte i, og hvilke nummerplader som de kørte med. Oplysninger som blandt andet lå ude på Cop15's hjemmeside og på nyhedssites.

Greenpeace vil ikke udlevere brevet.
Hans Engell på kajen

»Er det parlamentet?«, råber en af de orangeklædte besætningsfolk, da Børsen dukker op i synsfeltet.

Der tales engelsk på skibet og 11. forskellige nationaliteter er repræsenteret blandt besætningsmedlemmerne. Ikke alle kender København godt.

Skibet lægger til kaj, og fra de runde koøjer kan man se.

En tidligere minister er tilfældigvis på kajen. Det bliver set som et godt tegn.

»Se, det er Hans Engell«, siger Jan Søndergård.

»Det hjælper at flytte skibet nærmere Christiansborg, hva'?«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden