Foto: JACOB EHRBAHN /POLFOTO
Danmark

Bonnichsen: Du kan ikke udstede 100 procents garanti

Attentatforsøget på Kurt Westergaard viste at sikkerheden virkede.

Danmark

Det er meget svært at beskytte en person mod angreb.

Og jo større sikkerheden skal være, jo dårligere et liv får den beskyttede.

Det siger tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, efter at en bevæbnet 28-årig mand af somalisk afstamning i nat tiltvang sig adgang til tegneren Kurt Westergaards hjem.

LÆS OGSÅ

Manden, som mistænkes for at ville myrde tegneren bag den mest kontroversielle af Jyllands-Postens Mohammedtegninger, kom ind gennem en sikret rude.

Livskvalitet og sikkerhed
Kurt Westergaard nåede dog ind i et såkaldt 'panic room', et sikret rum, hvor han kunne trykke på en overfaldsalarm, hvorefter angriberen flygtede og blev pågrebet af politiet.

PET og Kurt Westergaard har sandsynligvis valgt sikkerhedsniveauet ud fra en afvejning af livkvalitet og beskyttelse, siger den tidligere PET-chef.

»Total mandsopdækning er ensbetydende med at man holder ham fuldstændigt isoleret og at han ikke kan bevæge sig frit. Dermed bliver hans livskvalitet meget forringet«, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

»Du kan ikke udstede en 100 procents garanti, medmindre at du isolerer fuldstændigt. Mit indtryk er, at Kurt Westergaards holdning er, at 'af frygt for at dø, må jeg ikke holde op med at leve«, siger han.

Sikkerhed skal evalueres

Det er dog sandsynligt, at PET og Østjyllands Politi vil tage forholdsreglerne omkring tegnerens hjem op til revision. Det efterlyser tegneren selv i et interview.

»Nu vil man evaluere på den her situation, og så vil man sammen med Kurt Westergaard drøfte, hvad det relevante og fornuftige at gøre kan være i forhold til hans fremtid«, siger Bonnichsen.

Ud fra forløbet vurderer Bonnichsen, at sikkerheden virkede. Det sikrede rum stoppede drabsforsøget og politiet kom hurtigt til stedet, hvor de kunne anholde den 28-årige.

»Jeg ved jo ikke præcis hvordan de har lagt sikkerheden rundt om huset. Man har jo altid et håb om at det ikke er muligt at komme så langt, og det er selvfølgeligt noget man vil evaluere på«, siger den tidligere PET-chef.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce