0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Galla-aktivister: Straffen var ude af proportioner

De fire løsladte Greenpeace-aktivister var overraskede over, at de kom til at sidde så lang tid i varetægt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Klaus Holsting
Foto: Klaus Holsting

Løsladt. Den spanske aktivist Juan Lopez og nordmanden Nora Christiansen i går da de blev løsladt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den lange varetægtsfængsling var ud af proportioner.

Sådan fortæller den spanske Greenpeaceaktivist Juan Lopez de Uralde om sin situation på et pressemøde på aktivistskibet 'Rainbow Warrior' i Københavns havn.

Samme aften, som han blev anholdt, fik han at vide, at han ville blive løsladt næste morgen. Det blev han bare ikke.

Juan Lopez de Uralde sneg sig om aftenen den 17. december ind til dronningens gallamiddag. Her var han forklædt som statsleder, og sammen med fire andre aktivister smed han i »fredelig protest« et banner, der opfordrede verdens ledere til at underskrive en bindende klimaaftale.

Sammen med de fire andre aktivister blev han i går løsladt efter at have siddet 20 dage i Vestre Fængsel.

LÆS OGSÅ Dronningens ubudne gæster skal 20 dage i fængsel

Juan Lopez de Uralde var overrasket over udsigten til at skulle fængsles:

»Næste morgen kom en anden politibetjent ind til mig og sagde, at jeg skulle i fængsel. Jeg tænkte, at det var helt forkert, og at han måtte have misforstået noget«.

»Om aftenen, da vi var på politistationen, fik jeg at vide, at vi ikke havde begået nogen kriminalitet, og at vi næste morgen ville blive løsladt og sendt tilbage til vores lande«, siger Juan Lopez de Uralde og fortsætter:

»Næste morgen kom en anden politibetjent ind til mig og sagde, at jeg skulle i fængsel. Jeg tænkte, at det var helt forkert, og at han måtte have misforstået noget. Det prøvede jeg at overbevise ham om, indtil jeg fandt ud af, at politiet virkelig ville tilbageholde os«, siger Juan Lopez de Uralde.

Kunne gå næste morgen

Juan Lopez de Uraldes fortælling supplerer nye oplysninger om anholdelserne, der kom frem i går.

Ifølge radioprogrammet Orientering på P1 kunne politiets egne jurister i første omgang ikke se nogen hjemmel i den danske lovgivning for at beholde aktivisterne bag lås og slå.

Senere på aftenen fandt politiet angiveligt nye oplysninger i sagen. Dem henviste politiet til for at kunne beholde aktivisterne bag tremmer. De oplysninger giver Greenpeaceaktivisterne dog ikke meget for.

Greenpeaceaktivisterne mener derimod, at de blot har udført en »fredelig protest«.

Direkte adspurgt siger Juan Lopez de Uralde, at den lange varetægtsperiode var en slags 'hævn' fra politiets side, fordi aktivisterne uden problemer kunne snyde sig forbi politiets sikkerhedsforanstaltninger og ind til dronningens gallamiddag.

LÆS OGSÅ

»Det var vel lidt frækt, men det var bestemt ikke noget kriminelt, vi gjorde«, siger en anden af aktivisterne, Joris Thijssen, som agerede bodyguard under de falske gallagæsters ankomst:

»Det var vel lidt frækt, men det var bestemt ikke noget kriminelt, vi gjorde«.

»Den lange tilbageholdelse er helt ude af proportioner. Vi har snydt, men vi har været fredelige hele vejen igennem. Vores forbrydelse er intet imod den forbrydelse, som verdens ledere begik, da de ikke formåede at skrive under på en bindende klimaaftale«, siger Joris Thijssen.

For at sammenligne nævner Joris Thijssen en række andre lignende aktiviteter i andre lande, hvor straffene var betydeligt mindre:

»Blot en uge før vores protest lavede en gruppe aktivister en lignende auktion i Bruxelles. Her blev de alle løsladt inden for 24 timer«.

»Og for nogle år siden kastede nogle Greenpeaceaktivister et banner ned foran den spanske konge til et stort internationalt topmøde. Her fik aktivisterne en dags fængsel«, siger Joris Thijssen.