Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Advarsel. Michala Bendixen rådgiver flygtninge, som gemmer sig for myndighederne. Hun mener, det bliver stadig sværere at hjælpe flygtningene.  Arkivfoto: Tobias Selnæs Markussen

Advarsel. Michala Bendixen rådgiver flygtninge, som gemmer sig for myndighederne. Hun mener, det bliver stadig sværere at hjælpe flygtningene. Arkivfoto: Tobias Selnæs Markussen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flygtningevenner: Ikke en løsning at skjule irakere

Flygtningeorganisationer kritiserer Kirkeasyl for at opfordre danskere til at skjule irakere. For det hjælper ikke irakerne at gå i skjul, siger de.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De afviste irakiske asylansøgere får formentlig ikke noget ud af at gemme sig for de danske myndigheder.

Derfor bør både kunstnere og foreningen Kirkeasyl være mere varsomme med at opfordre folk til at skjule irakerne.

LÆS Ordene kommer hverken fra politiet eller fra regeringen, men derimod fra Michala Bendixen, som er talsmand for en af de frivillige foreninger herhjemme, der har mest erfaring med at hjælpe flygtninge, som skjuler sig for myndighederne. Foreningen hedder Komitéen Flygtninge under Jorden og har eksisteret de sidste 23 år. »Når asylansøgere går under jorden, holder myndighederne op med at behandle deres sag. Og hvis politiet finder dem, bliver de sat i fængsel og som regel sendt ud af landet i en fart. Så ofte kommer der intet ud af at gå under jorden«, siger Michala Bendixen. Det fører ikke rigtigt til noget Hun bliver bakket op af generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm. »Personligt ville jeg ikke opfordre nogen til at gemme en flygtning. Livet under jorden er en meget vanskelig tilværelse, og det fører ikke rigtigt til noget«, siger han. Den seneste tid har særligt den nyoprettede forening Kirkeasyl opfordret danskere til at vise deres modvilje mod regeringens udlændingepolitik ved at tilbyde at skjule en flygtning.

Kirkeasyl oprettede i sidste uge en gruppe på Facebook, der hedder ’Jeg vil skjule en flygtning, hvis jeg kan’, som næsten 9.000 mennesker nu har meldt sig ind i.

Romantisk, men også lidt naivt
Derudover opfordrede en lang række kunstnere i sidste uge – sammen med Kirkeasyl – til, at man skjuler og hjælper flygtninge.

»Kirkeasyl har fået skabt en stemning, så det næsten fremstår, som om man kan løse de afviste irakeres problem ved at skjule dem. Det lyder meget flot og romantisk, men det er også lidt naivt«, siger Michala Bendixen og fortsætter:

»Jeg erkender, at nogle af de afviste irakiske asylansøgere mener, de ikke har andet valg end at gå under jorden for at undgå udvisning. Men man skal kun gøre det, hvis det sker i samarbejde med folk, der kan vurdere, om man kan opnå noget ved det«.

Hun peger derudover på, at det ofte er meget anstrengende at gemme en flygtning i sit hjem.

Bliv besøgsven i stedet
Michala Bendixen retter i stedet en anden appel til alle de mennesker, der gerne vil være med til at hjælpe flygtninge.

»Der er et kæmpe behov blandt flygtninge i asylcentrene for at få en besøgsven, der vil bruge nogle timer om ugen på at tale med dem og hjælpe dem med alt muligt praktisk. Så hvis man virkelig vil gøre noget, så bliv besøgsven«, siger Michala Bendixen.

Kirkeasyl: Ellers bliver de sendt retur
Kirkeasyl afviser, at de romantiserer den tilværelse, flygtninge under jorden fører.

»Vi er helt enige i, at det er meget hårdt at leve i skjul for myndighederne«, siger Jakob Hjuler Tamsmark fra Kirkeasyls pressegruppe og fortsætter:

»Men når vi er kommet med vores opfordringer til at skjule en flygtning, har vi gjort det for at sætte fokus på, at mange af de irakiske asylansøgere ikke mener, de har andet valg end at skjule sig. Alternativet er, at de bliver smidt tilbage til Irak«.

Men er det det budskab, I kommer med, når I opfordrer til at skjule en flygtning?

»Det har også drejet sig om at skaffe opbakning til de mennesker, der skjuler en flygtning«, siger Jakob Hjuler Tamsmark.

Politiker yder økonomisk støtte

Medlemmer af Kirkeasyl oprettede i sidste uge en ny forening, der vil samle penge ind til flygtninge under jorden. Københavns Politi overvejer lige nu at påbegynde en efterforskning, da det er ulovligt at yde bistand til flygtninge, som skjuler sig for myndighederne.

LÆS Stine Brix, der er kasserer i den nye forening, som har navnet Støttekomitéen for skjulte flygtninge, ønskede i går ikke at oplyse, hvor mange penge der foreløbig er samlet ind. Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten, siger, at han allerede har givet et bidrag. »Jeg har indbetalt 500 kroner. Her gælder det om at hjælpe irakerne, også selv om jeg muligvis bryder loven«, siger han.

LÆS

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden