Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Claus Lunde
Foto: Claus Lunde

TILDÆKKET. Ny undersøgelse viser, at der blot findes tre personer i Danmark, der jævnligt bærer burka.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun tre kvinder bærer burka i Danmark

De konservative vil fortsat have et forbud mod den muslimske klædedragt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Burkaen er måske slet ikke så stort et problem i Danmark, som flere politikere sidste sommer gjorde den til.

Antallet af kvinder, der jævnligt tager den muslimske klædedragt på, er nemlig yderst begrænset.

LÆS OGSÅ

Ifølge en ny undersøgelse som en forskergruppe på Københavns Universitet har lavet for regeringens burkaudvalg, og som Jyllands-Posten har fået indblik i, er der således kun tre kvinder i hele Danmark, der bære burka.

Konvertitter dækker sig til Derudover er der mellem 150 og 200, som iklæder sig den såkaldte niqab. En beklædningsgenstand, der ligner burkaen, men som ikke har et net for øjnene.

Undersøgelsen viser desuden, at det især er danske konvertitter til islam, der vælger at dække sig til med de religiøse dragter.

Mellem 60 og 80 konvertitter bærer dem ofte.

K: Burkaer er stadig et problem
Det var de konservative, der kort efter Folketingets sommerferie kickstartede debatten om burkaerne, da partiets integrationsordfører Naser Khader foreslog at forbyde brugen af dem.

LÆS OGSÅ

Det bragte blandt andet regerningspartiet på koalitionskurs med partneren Venstre, hvor mange mente, at forslaget var i strid med grundloven. Det samme konkluderede Justitsministeriets jurister.

På trods af de nye tal holder de konservative fast i, at burka og niqab er et problem, som politikerne skal gribe ind overfor:

»Spørgsmålet er, hvorfor de har taget dragten på. Man skal da være lidt underlig, hvis man frivilligt tager burka eller niqab på. Der må stadig være et element af tvang i det, ellers er det en provokation,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K) til Jyllands-Posten.

Regeringen skal diskutere undersøgelse

Også Dansk Folkeparti holder fast i, at klædedragterne skal forbydes:

»Vi er først og fremmest principielle modstandere af, hvad burkaen og niqab står for. Det er vi, uanset om der er tale om 1 eller 5.000 kvinder med niqab«, siger medlem af Dansk Folkepartis gruppeledelse Martin Henriksen.

Undersøgelsen er blevet forelagt regeringens magtfulde koordinationsudvalg, som i morgen diskutere burkaudvalgets anbefalinger på baggrund af forskernes optællinger.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er anbefalingerne blandt andet, at der bliver udformet en ny vejledning til statens institutioner og til offentlige arbejdspladser om mulighederne for at bede en kvinde om at tage sin burka eller niqab af og om mulighederne for at nægte at udbetale for eksempel kontanthjælp.

Desuden tager udvalget, der består af en række embedsmænd, også fat på problemstillingen i forbindelse med vidner, der i retten bærer burka eller niqab.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden