Visitation. I størstedelen af København må politi visitere borgerne vilkårligt
Foto: THOMAS BORBERG

Visitation. I størstedelen af København må politi visitere borgerne vilkårligt

Danmark

Dom skaber tvivl om visitationszoner

Vilkårlige tvangsmæssige visitationer i meget store områder er imod konventionerne.

Danmark

En ny dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skaber tvivl om de danske visitationszoners lovlighed.

Dommen vedrører to briter, som blev gennemsøgt i antiterror-relaterede visitationszoner i Storbritannien i 2003, og som klagede først til nationale domstole og siden til menneskerettighedsdomstolen.

I den 47 sider lange afgørelse dømmer domstolen, at vilkårlige tvangsmæssige visitationer i meget store områder er imod menneskerettighedskonventionens artikel 8 (gengivet til højre, red.).

Den drejer sig om retten til privatliv.

Visitationer skal revideres Ifølge chefjurist i den liberale tænketank Cepos Jacob Mchangama, ligner de danske visitationzoner og -regler de britiske så meget, at de danske myndigheder må overveje deres hidtidige praksis.

»Det er helt klart en dom, som gør, at jutstitsministeriet bør kigge på, hvordan politiloven er skruet samme på det her område«, siger han.

»Som minimum må det betyde, at man må revidere, hvordan visitationerne bliver udført. Dommen viser, at visitationerne ikke må være vilkårlige«, siger Jacob Mchangama.

Dermed mener han - og domstolen - at politiet skal definere, hvordan man risikerer at komme i betragtning til en visitation. Det kan ikke bare ske på en vilkårlig mavefornemmelse.

Næsten hele København er visitationszone
Ifølge dommen må zonerne heller ikke omfatte meget store områder, da det i så fald er uundgåeligt at bevæge sig ind i dem - lufthavnskontrol er for eksempel kun tilladt, fordi borgerne kan fravælge at flyve, forklarer dommen.

Man kan ikke på samme måde fravælge at færdes i for eksempel en hovedstad.

Store dele af København har været visitationszone siden 2007 med det formål at finde ulovlige våben. Der er også visitationszoner i andre store danske byer

Indenfor zonerne, som udpeges af politikredsens direktør, må politiet med Politilovens paragraf 6 foretage såkaldte stikprøve-visitationer, som er vilkårlige.

DOKUMENTATIONVisitationszonen i København, som den så ud i november (eksternt link, pdf)

En visitationszone må ikke omfatte for eksempel en hel politikreds eller kommune, og især de københavnske visitationszoner har tidligere høstet kritik, fordi de dækker næsten hele byen.

Grundlag for danske retssager

Herhjemme har der flere gange været kraftig kritik fra personer, der er blevet visiteret i politiets zoner, og visitationerne mistænkes blandt andet for at have udløst uro på Nørrebro flere gange.

LÆS OGSÅ

Med dommen er vejen banet for retssager, da det er sandsynligt, at det danske retssystem vil have den med i sine overvejelser.

»Den her dom er helt klart relevant, hvis nogen vil klage over en visitation, også i en dansk domstol«, siger Cepos Jacob Mchangama.

19. november 2009 til 22. december 2009 blev 185 personer visiteret i København. Det resulterede i fundet af to våben.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce