VINTEREVENTYR. Erik Jørgensen har som den første dansker sat sig for at sejle Danmark rundt i årets koldeste måneder. Foto: Privat

VINTEREVENTYR. Erik Jørgensen har som den første dansker sat sig for at sejle Danmark rundt i årets koldeste måneder. Foto: Privat

Danmark

Kajakroer sejler Danmark rundt i snestormen

Ihærdig fynbo trodser det voldsomme vintervejr på 1.100 kilometers kajak-tur.

Danmark

En mand. En havkajak. 1.100 kilometer. Og 45 dage.

Det er den simple opskrift på det vintereventyr, 34-årige Erik Jørgensen netop nu padler rundt i.

28. december roede han ud fra Vidåslusen ved Højer på Sydjyllands vestkyst, og herfra begyndte han sine ihærdige pagajtag med kurs mod Jyllands top.

På 45 dage vil han ro de godt 1.100 kilometer, der udgør Danmarks-ruten, som kajakroere kalder for det 'rød-hvide bånd'.

Første gang om vinteren
Ruten går langs Jyllands vestkyst omkring Skagen, ned langs Jyllands østkyst, omkring Samsø, ned gennem Øresund, rundt om Lolland-Falster og over til det sydfynske øhav og slutter i Flensborg fjord.

Syv roere har tidligere gennemført turen om sommeren. Flere har forsøgt i de kolde måneder, men ingen har indtil videre fået det til at lykkes.

FAKTADet rød-hvide bånd(eksternt link - kajakroerne.dk)

»Jeg gør det for at vise, at et eventyr kan være mange ting«, fortæller Erik Jørgensen over mobiltelefon »et sted mellem Thyboron og Thorsminde«.

»Danmark er et helt unikt sted. Naturen er ekstremt smuk om vinteren, og at tage ud på den her årstid er en helt anden måde at opleve landskabet på«, siger han.

Har prøvet det, der er værre
Så mens snestormen raser, og jyderne bliver opfordret til at blive inden døre, plasker Erik Jørgensen tålmodigt gennem Vesterhavets bølger og slår sit grønne telt op på stranden.

Med ti år som jægersoldat og to år i Siriuspatruljen bag sig, er en smule sne ikke nok til at skræmme den fynske kajak-entusiast. Selv om han dog to ud af ni dage har måttet indstille sejladsen på grund af for høje bølger.

»Det skal være forsvarligt, det jeg laver. Jeg er jo ikke taget af sted for at sætte livet på spil, og jeg har stor respekt for Vesterhavet«, siger han.

Nytår på stranden
Og selv om det kan være svært at acceptere hviledage, når man er vant til ekspeditioner, hvor du bare skal frem uanset hvad, så er turens formål et helt andet.

Et formål, man formentlig først rigtig forstår, når man har fejret nytår på stranden med udsigt over et brusende Vesterhav. Set den orange vintersol stå op, mens man ånder tåge ud i luften. Oplevet marsvin, sæler og hundrede af trækfugle passere til lyden af bølgernes banken mod kajakkens robuste sider.

»Jeg søger eventyr, der måske virker ekstreme for nogle. Det, jeg prøvet at sige til folk, er, at vi har en dejligt land og eventyrene findes lige uden for døren, hvis man har mod på at kaste sig ud i dem«, siger han.

Pandekager og te
Her til aften har naturmennesket dog søgt ly for Vestjyllands barske vintervejr. En venlig sjæl så Erik Jørgensen slå telt op i snestormen og inviterede ham hjem til sin familie.

»Det kunne jeg jo ikke sige nej til«, griner Erik Jørgensen.

Så mens stormen raser uden for vinduerne, lader han natur være natur.

»Og nu skal vi have pandekager og te«.

BLOGErik Jørgensens blog(eksternt link), som han opdaterer løbende under turen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce