Rangliste. Det er forskere fra de amerikanske universiteter Yale (billedet) og Columbia, der har rangeret verdens lande efter deres miljøindsats. (Arkivfoto)
Foto: DOUGLAS HEALEY/AP

Rangliste. Det er forskere fra de amerikanske universiteter Yale (billedet) og Columbia, der har rangeret verdens lande efter deres miljøindsats. (Arkivfoto)

Danmark

Danmarks miljøindsats dumper

Danmark er nummer 32 på et miljøindeks lavet af forskere på Yale - vi er langt fra nabolandene.

Danmark

Danskerne er omtrent lige så gode til at passe på miljøet, som Peru, El Salvador og Ecuador.

Det er status, hvis man ser på en ny rangordning af verdens lande lavet af forskere fra de amerikanske universiteter, Yale og Columbia.

»Når det gælder udledning af drivhusgasser, er I ikke så meget foregangsland, som danskerne måske selv tror, når de kigger ud ad vinduet og ser, hvordan folk sorterer affald og cykler til arbejde. Det skyldes især den måde, I bruger og producerer energi på«, siger Christine Kim, forsker ved Yale Center for Environmental Law and Policy.

Miljøindsatsen er målt på blandt andet udslip af drivhusgasser, beskyttelse af levesteder for dyr og planter, forurening og vandmiljø.

De andre skandinaviske lande ligger flot Danmarks placering som nummer 32 er langt efter de lande, vi normalt sammenligner os med. Island indtager førstepladsen, mens Sverige, Norge og Finland er henholdsvis nummer 4, 5 og 12.

Dokumentation:Se listen her(eksternt link)

Det er især vores relativt høje forbrug af kul, olie og gas, der trækker ned. Danmark har verdens største andel af vindkraft i elproduktionen – godt 20 procent – men kul udgør stadig 50 procent. Og kul er den mest CO2-forurenende energikilde.

VK-regeringen vil på et tidspunkt droppe kul, olie og gas, men mener ikke, at det kan gøres i de første par årtier og har endnu ikke fortalt, hvornår det kan ske.

Eksperter vil stramme op
Både eksperter og miljøorganisationer mener, at Danmark kan skrue ambitionsniveauet op.

»Vi skal renovere vores boliger, satse på kollektiv trafik og mere vedvarende energi. De seneste år har CO{-2}-udslippet bare fået lov at vokse og vokse«, siger Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.

Ege hæfter sig også ved, at Danmark er forholdsvis dårlig til at beskytte levesteder for vilde dyr og planter.

»Vi har et alt for intensivt landbrug med stor udledning af pesticider og kvælstof fra husdyr. Det betyder, at naturen bliver domineret af få arter, for eksempel brændenælder, der kan tåle det høje kvælstofniveau«, siger han.

Forureningen fra landbruget har også ramt dyr som harer, agerhøns og viber.»Landbruget gør jo bare det, de får lov til at gøre. Vi har foreslået regeringen, at man opgiver landbrugsdrift flere steder. Men regeringens eget udspil er slet ikke vidtgående nok«, siger Christian Ege med henvisning til regeringens plan fra sidste år, ’Grøn vækst’.

Fiskeriet ligger helti bund

Det tredje store minus i Danmarks karakterbog står fiskeriet for.

Hvis man alene ser på det område, ligger Danmark nummer 121 på listen. Og det er især problematisk med vores brug af trawl – de store net, som slæbes langs bunden og dermed skraber både fisk og alt andet liv med sig.

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), erkender, at det danske trawlfiskeri kan være et problem, men mener, at Danmarks placering på listen er »helt skæv«. Hun fremhæver, at det danske fiskeri af tobis og andre dyr nederst i fødekæden er »bæredygtigt og i fuld overensstemmelse med den biologiske rådgivning«:

»Yale bruger meget tilfældige indikatorer. Det bærer præg af at være lavet bag et skrivebord tusinder af kilometer væk«.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra miljøminister Troels Lund Poulsen (V) eller klima- og energiminister Lykke Friis (V).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce