0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vejdirektoratet: Kør i god tid, og kør langsomt

Det sner og fyger, men meteorologerne lover snepause i de kommende døgn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN

Mange biler er endt i grøften og lastbiler er gledet rundt, men nu får Vejdirektoratet og Falck lige et par døgn at sunde sig i. Her er det Dansk Autohjælp på sydmotorvejen nær Herfølge.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der kommer stadig lidt fra oven, og vinden er hård ved sneen.

Men efter gårdsdagens og nattens snestorm, der har skabt en del forsinkelser til morgen, vil hele landet i løbet af dagen få opklaring eller i hvert fald tørvejr, lover DMI.

»Fra morgenstunden sner det stadig i et bælte fra Nordøstjylland ned over Nordsjælland, hovedstadsområdet og Bornholm, men snebygerne trækker væk i løbet af formiddagen og eftermiddagen, og vinden, der lige nu er frisk fra vest, vil også langsomt aftage«, siger vagthavende metereolog ved DMI Mogens Rønnebek.

Nordjysk og fynsk motorvej spærret Det har ellers været en barsk nat flere steder i landet, og politiet fraråder stadig al unødig udkørsel i Thisted, Skive, Morsø og på Bornholm.

På den fynske motorvej er to lastbiler snurret rundt og holder stadig på tværs og spærrer vejbanen i retning mod Jylland mellem afkørsel 54 og 55.

Den effektive afspærring skete omkring klokken 05.40, og klokken 07.00 gentog historien sig i det nordjyske.

Således er en kranvogn lige ankommet til en strandet lastvogn, der holder på tværs af vejbanen mellem afkørsel 44/Hadsten og 46/Århus Nord i sydgående retning mod Århus.

Lastvognene har kurret rundt
Faktisk har 6 til 8 lastbiler i løbet af natten holdt og spærret forskellige steder i landet, melder Vejdirektoratet.

»Og det tager generelt altid et godt stykke tid at få dem fri. Når de skrider rundt og ender på tværs eller måske ovenikøbet 180 grader mod kørselsretningen, er deres akser ofte knækket eller bøjet så voldsomt sammen, at de ikke har en chance for selv at redde sig ud af det. Så skal der kranvogne til, og det tager tid«, siger informationsmedarbejder Carsten Jakobsen.

SE VEJRET LOKALTVejrudsigter fra vejret.dk

Han kan derudover berette om vejtemperaturer under frysepunktet, vind på op til 15 m/s, kraftig fygning især på landet og risiko for sne- og isglatte veje i hele landet.

»Så kør i god tid, og kør langsomt. Det tager altså den tid, det tager - også med det offentlige - men vi forventer at forholdene bliver bedre op af dagen på alle fronter«, siger Carsten Jakobsen.

Tørt og klar i nat

Det bekræfter DMI.

»Ja, det ser da lidt lysere ud. Vi holder et par frostgrader, men nedbøren stopper, og i aften og nat får vi tørt og klart vejr med 5 til 10 frostgrader. I morgen kan det måske godt drysse lidt hist og her, men det bliver ikke meget«, siger vagthavende metereolog ved DMI Mogens Rønnebek.

Han kan dog ikke gøre noget ved sneen, der allered