Den 28-årige Peter Hegner Bonfils er talsmand for Antiracistisk Netværk i Århus og det seneste offer for den politiske vold i landets næststørste by.
Foto: RASMUS BAANER

Den 28-årige Peter Hegner Bonfils er talsmand for Antiracistisk Netværk i Århus og det seneste offer for den politiske vold i landets næststørste by.

Danmark

Voldsoffer kræver særlig indsats mod hate-crimes

Politiet skal være bedre til at opklare de såkaldte hate-crimes og politisk betingede voldssager, mener voldsoffer fra Århus.

Danmark

»Han skal smadres«.

Ordene blev råbt af højreekstreme bøller, mens de natten til lørdag bøjede sig ind over den 28-årige Peter Hegner Bonfils .

Nu kræver den overfaldne 28-årige talsmand for Antiracistisk Netværk i Århus, at uprovokerede voldelige overfald på etniske minoriteter, politiske aktive eller homoseksuelle får en særlig politiindsats.

Politiet skal have større kompetence Natten til lørdag blev han brutalt banket ned af højreorienterede bøller i Århus. Dagen derpå efterlyser han, at politiet får bedre forudsætninger og større kompetence til at opklare den politisk motiverede vold.

»Der har i alt for lang tid været dømt nøl fra Justitsministeriets side. Overfaldssagerne falder ned i et sort hul«, siger Peter Hegner Bonfils.

Politisk vold findes i Danmark
Hate-crimes skal behandles på en bestemt måde, mener talsmanden.

»Det kræver nogle særlige kompetencer og i nogle tilfælde lidt flere ressourcer. Mit generelle indtryk er, at det er lidt sværere at opklare. Det kræver, at man kigger i bestemte kredse«, siger han.

Hvad mener du, at justitsministeren skal gøre?

»Vi trænger til at få slået fast, at hate-crimes og politisk vold findes i Danmark og få kortlagt, hvor sker det. Jeg mener, at politiet har brug for efteruddannelse i hate-crimes. Man kan kigge mod England, hvor der er stor erfaring på det område«, siger Peter Hegner Bonfils.

En stol mod ansigtet
Talsmanden blev ilde tilredt, da overfaldsmænd, formentlig med tilknytning til den racistiske og stærkt højreorienterede gruppe White Pride, gik målrettet efter ham i et råt og uprovokeret overfald uden for 'Huset' i Århus.

»Noget af det, som jeg husker klarest, er, at jeg kigger til venstre, og så ser jeg en stol komme lige mod ansigtet. Jeg værger for mig med armene. Så kan jeg mærke, at jeg står og svajer, og så besvimer jeg«.

Da han vågnede op igen var hans kammerat Rune H. Jakobsen ved hans side. Politiet var til stede. Peter Hegner Bonfils blev kørt på hospitalet.

En scanning viste, at hans hjerne ikke havde taget skade.

Han er et kendt ansigt i Århus
Peter Hegner Bonfils tror, at overfaldet især blev rettet imod ham, fordi han er kendt i Århus som talsperson for Antiracistisk Netværk og flere gange har haft sit navn i avisen og ansigtet på TV.

»Jeg kender ikke nogle af dem, som overfaldt mig. Men da de rettede opmærksomheden mod os, kunne jeg klart fornemme en genkendelsens glæde i deres øjne, og så var de lynhurtigt over os. Det virkede meget beslutsomt«, siger han.

Overfaldet er anmeldt til politiet som kvalificeret vold.

Århus har flest nazi-tilhængere

Hvorfor er det lige i Århus, at den politiske vold finder sted?

»Problemet er, at man aldrig fik håndteret problemerne med nazi-tilhængerne i Århus fuldt ud, og derfor er det her i landet, at der er flest højreekstreme«, siger Peter Hegner Bonfils.

Er du blevet bange for at gå i byen?

»Det tror jeg ikke. Nu holder jeg mig hjemme i nogle uger også for at komme til at se normal ud. Det er meget træls, det her, men det bliver ikke bedre af at sidde herhjemme og være bange. Jeg er født og opvokset her, og hvis jeg ikke kan gå rundt her, hvor skal det så være?«.

Peter Hegner Bonfils er syet flere stæder på overlæben og har mistet et par tænder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce