Twist. Jeg ved det. Han ved det ikke. Han ved ikke, hvad jeg ved. Der er gang i den på TV 2 i en speget sag, vi næppe har hørt det sidste til. Nyhedschef Michael Dyrby og Kaare R. Skou.
Foto: PR-foto og Thomas Sjørup

Twist. Jeg ved det. Han ved det ikke. Han ved ikke, hvad jeg ved. Der er gang i den på TV 2 i en speget sag, vi næppe har hørt det sidste til. Nyhedschef Michael Dyrby og Kaare R. Skou.

Danmark

Rektor: Kaare R. Skou rører ved grundpille i journalistik

Sagen om lækage af militære hemmeligheder er bemærkelsesværdig, mener journalistrektor.

Danmark

Lækagesagen om danske jægersoldaters hemmelige mission i Irak i 2007 har taget en ganske usædvanlig drejning.

Ikke blot fordi en medarbejder fra et stort medie som TV 2 vælger at afsløre, hvor kilden til en alvorlig, indenrigspolitisk lækage befinder sig, men i høj grad også fordi medarbejderens chef efterfølgende går ud og underkender den pågældende medarbejder.

LÆS OGSÅ

Det siger rektor for journalisthøjskolen i Århus, Anne-Marie Dohm, med henvisning til de seneste dages hovedpersoner i sagen - den garvede politiske journalist Kaare R. Skou og hans chef Michael Dyrby.

Det handler i bund og grund om at kunne beskytte sine kilders identitet

»Sagen er ret usædvanlig, fordi det jo i bund og grund handler om at kunne beskytte sine kilders identitet. Det er grundpillen i journalistikken, og det er sandsynligvis med den in mente, at Michael Dyrby går ud og underkender Kaare R. Skous udtalelser«, siger rektoren til politiken.dk.

De indviede kan tælles på én hånd
Sagen handler kort fortalt om, at TV 2 sammen med Jyllands-Posten i 2007 bragte historien om, at omkring 30 danske elitesoldater fra Jægerkorpset skulle sendes til Irak for at støtte en dansk lejr.

TV 2 blev tippet om nyheden, inden politikerne i Det Udenrigspolitiske Nævn gjorde det, og sagen har derfor siden været omgærdet af en vis mystik, fordi meget få personer har vidst, hvem der tippede TV 2 om den hemmelige mission.

En af de få indviede er tilsyneladende TV 2's politiske analytiker Kaare R. Skou, der i går fortalte Politiken og DR, at han vidste, at den hemmelige kilde kom fra Forsvarsministeriet selv.

»Jeg ved med ret stor sikkerhed, at det (tippet, red.) kom fra Forsvarsministeriet. Ikke nødvendigvis forsvarministeren eller hans pressechef, men fra ministeriet«, sagde Kaare R. Skou og understregede, at han vidste det, fordi han »var på vagt den dag, hvor historien var varm«.

Kaare R. Skou ved det ikke

Kort efter kom Kaare R. Skous øverste chef på banen og gik på politiken.dk til modangreb på sin egen politiske analytiker:

»Det er muligt, at Kaare R. Skou tror, at han kan regne ud, hvem kilden er. Men han ved det ikke. Der er meget få mennesker, der ved, hvem kilden var, og de mennesker kan tælles på en hånd. Kaare R. Skou ved det ikke«, sagde Michael Dyrby og gjorde dermed forvirringen mere eller mindre total.

TV 2 prøver at undgå en undersøgelse
Og det kan da også være svært at følge med i, erkender Anne-Marie Dohm fra Journalisthøjskolen, men der alligevel en vis logik i Michael Dyrbys modangreb.

»Dyrby vurderer jo nok, at der her kan være tale om et så alvorligt brud på tavshedspligten fra den person, der har tippet TV 2, at det kan ende med, at både Dyrby, Skou og hvem der ellers måtte vide noget, kan blive indkaldt som vidner, hvis en domstol vil forfølge sagen«, siger Anne-Marie Dohm og fortsætter:

»Sker det, vil TV 2 ikke længere kunne beskytte sin anonyme kilde, som måske/måske ikke befinder sig i Forsvarsministeriet. Under alle omstændigheder vil TV 2 kunne blive tvunget til at afsløre kildens navn, og det ville være en katastrofe for både TV 2 og for journalisters ret til at beskytte deres kilder generelt«, siger Anne-Marie Dohm.

Derfor blev Michael Dyrby ifølge rektoren simpelthen nødt til at gå ud og sige, at hans egen politiske kommentator med mange års erfaring fra Christiansborg udtalte sig om noget, han ikke vidste noget om.

SF politianmelder sagen
Forsvarsminister Søren Gade har tidligere afvist ethvert kendskab til et læk i Forsvarsministeriet, hvilket også vil være en mindre katastrofe, da lækket ifølge forsvaret selv kunne bringe danske soldaters liv i fare.

Blandt andet af den grund, men også fordi sagen helt generelt er ved at udvikle sig til en meget speget udredning, siger SF i dag, at de vil bede politiet undersøge, om nogen i Forsvarsministeriet har fortalt TV 2, at der skulle jægersoldater til Irak, før Folketinget blev orienteret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det handler bare om, at Michael Dyrby forsøger at lave damage control og helt efter bogen beskytter TV 2's kilder

»Det er præcis ligesom, når du anmelder, hvis du har haft indbrud i din bil eller i dit hus. Så er vi klar over, at der er sket en forbrydelse. Og der er det politiets opgave at finde ud af, hvem den skyldige er«, siger SF's folketingsmedlem og medlem af forsvarsudvalget Jonas Dahl til politiken.dk.

»Det er tydeligt, at når man bragt danske soldaters liv i fare, som den daværende chef for jægerkorpset udtalte, så er der også foregået noget kriminelt«, siger Jonas Dahl.

Meget utraditionelt af Kaare R. Skou
Dermed kan Kaare R. Skous udtalelser altså indirekte have skubbet sagen tættere mod en domstol, og det er ifølge Anne-Marie Dohm selvfølgelig det, Michael Dyrby med al magt forsøger at forhindre.

»Så selv om det for seerne og læserne kan virke enormt mærkeligt, at to personer inden for TV 2 på den måde går op imod hinanden, så handler det bare om, at Michael Dyrby forsøger at lave damage control og helt efter bogen beskytter TV 2's kilder«, siger Anne-Marie Dohm, der ikke aner, hvorfor Kaare R. Skou pludselig følte for at afsløre TV 2's anonyme kilder.

»Jeg kender ikke hans motiv, men der er ingen tvivl om, at det er noget utraditionelt, det Kaare R. Skou har gjort«, siger rektoren.

Troværdighedsangreb er ok

Michael Dyrby ville i dag ikke kommentere sagen over for politiken.dk, men fagbladet Journalisten har haft fat i Kaare R. Skou, der blot tilføjer, at han og Dyrby åbenbart ikke er enige:

Jeg har stadig det bedste forhold til Michael Dyrby

»Jeg synes ikke, der er noget usædvanligt i det. Jeg har stadig det bedste forhold til Michael Dyrby«, siger han til journalisten.dk.

Men han angriber jo din troværdighed ved at sige, at du ikke kan vide, hvad du påstår at vide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jamen, det må han jo så mene. Michael Dyrby kan jo af gode grunde ikke vide, hvad jeg ved,« siger Kaare R. Skou, inden han giver Politiken en lille salut med på vejen:

LÆS OGSÅ Journalistens interview med Kaare R. Skou(eksternt link)

»Vi (Dyrby og Skou, red.) er begge to enige om, at vi ikke røber nogen navne. Lige meget hvor meget Politiken graver videre, så får de ikke mere ud af at tale med mig«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce