0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiet undersøger forsvaret i lækagesag

Københavns Politi retter nu søgelyset mod forsvaret i sagen om lækagen af fortrolige oplysninger i 2007.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forsvaret undersøges nu også af Københavns Politi, der forsøger at finde ud af, hvem der i 2007 lækkede fortrolige oplysninger til TV 2.

Indtil videre har fokus været rettet mod Forsvarsministeriet og Danmarks Radio, men nu er forsvarets øverste ledelse altså også i søgelyset.

Det oplyser Forsvarskommandoen i et svar om aktindsigt til Politiken, hvoraf det fremgår, at politiet har bedt om de dokumenter, der findes i systemet om udsendelsen af jægersoldater i 2007.

»Disse dokumenter skal indgå i politiets efterforskning i forbindelse med den verserende sag om lækagen, der er rejst«, skriver Forsvarskommandoen.

Københavns Politi ønsker ikke at kommentere det nye skridt i efterforskningen.

I forrige uge sendte forsvarsminister Søren Gade (V) en liste til Københavns Politi over mulige personkredse i Forsvarsministeriet, der kunne stå bag lækagen. En lækage, som ifølge forsvaret selv bragte danske soldaters liv i fare.

Det skete, efter at en række anonyme kilder fortalte Politiken, at oplysningerne om jægersoldaterne blev lækket fra ministeriet. Og efter at filminstruktør Christoffer Guldbrandsen i filmmagasinet Ekko beskyldte ministeriets spindoktor Jacob Winther for at stå bag lækagen. Jacob Winther har selv afvist at stå bag lækagen.

Men nu er politiet altså også begyndt at interessere sig for, hvilken viden Forsvarskommandoen eventuelt har om sagen.

Den udvikling hilses velkomment af forsvarets fagforeninger:

»Jeg har det helt fint med, at forsvaret nu bliver inddraget. For hvis vi har den holdning, at den sag skal undersøges, så er det også helt naturligt at undersøge både Forsvarsministeriet og forsvaret«, siger formand for Hovedorganisationen af Officerer, Bent Fabricius.

Belastende sag
Flemming Vinther er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, der repræsenterer omkring 5.000 ansatte i forsvaret. Han er glad for, at politiet gør alt det, de mener er nødvendigt for at få sagen opklaret.

»Jeg går ud fra, at politiet undersøger såvel høj som lav i systemet, og at ingen her er urørlig. Det gælder også op i systemet selvfølgelig«, siger Flemming Vinther, der understreger, at politiets efterforskning og hele sagen er hård for hans medlemmer.

»Selvfølgelig slider det. Jeg mener, at det er helt afgørende, at vi nu får gjort alt for, at denne her sag bliver lukket. Det er simpelthen ikke rimeligt for de enkelte medarbejdere, der knokler som gale hver dag for at få butikken til at hænge sammen, at de skal trækkes med de her sager hele tiden. Det skal afsluttes, så vi kan komme videre«, siger Flemming Vinther.

Fredag bad politiet også Danmarks Radio udlevere en lydfil, der måske beviser, at forsvarsministerens spindoktor Jacob Winther er ansvarlig for lækagen.

DR-bestyrelse må ikke høre fil
Lydfilen med det mulige bevis i sagen er nu strandet på DR-generaldirektør Kenneth Plummers bord. Og ifølge Plummer vil den ikke blive offentliggjort, fordi den er optaget i strid med DR’s etiske retningslinjer.

En beslutning, som lørdag blev bakket op af DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, der personligt har hørt lydfilen igennem.

Han oplyser nu, at resten af den politisk udpegede bestyrelse i DR ikke får lydfilen at høre.

»Det bliver der ikke anledning til på nuværende tidspunkt. Generaldirektøren kan give en redegørelse om, hvordan sagen hænger sammen«, siger Michael Christiansen. Han afviser, at han hørte lydfilen med henblik på at blande sig i DR’s redaktionelle overvejelser.

Det skyldtes, at Kenneth Plummer ville orientere ham om situationen og om beslutningen om at holde optagelsen hemmelig.

Forløbet kritiseres af en række chefredaktører, der går til angreb på public service-stationens ledelse.

De finder det kritisabelt, at den politisk udpegede bestyrelsesformand nu også – som en af de ganske få i landet – kender til optagelsens indhold og har indflydelse på, hvad der skal ske med den.

»I mine øjne havde Kenneth Plummer ikke behøvet at spille lydoptagelsen for Christiansen. Jeg synes, det er betænkeligt«, siger Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen, der bakkes op af chefredaktør på B.T., Olav Skaaning Andersen:

»Det er ikke noget, den politisk udpegede bestyrelsesformand skal blandes ind i. Det er klart et valg, som driftsledelsen skal tage sig af, og jeg synes, at Kenneth Plummer burde overlade den afgørelse til sin nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup. Man skulle tro, at han har kompetencerne til at træffe netop den slags afgørelser«, siger chefredaktør Olav Skaaning Andersen.

April 2007 blev jægersoldaterne sendt til Irak. Oplysningen var fortrolig af hensyn til den danske elitestyrkes sikkerhed, men blev lækket til TV 2. SF har meldt lækagen til politiet. Samtidig er DR i besiddelse af en lydfil, der ifølge filminstruktøren Christoffer Guldbrandsens advokat dokumenterer, at Forsvarsministeriets pressechef Jacob Winther er manden bag lækagen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter