Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

hjemvendt. Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard,  vendte i dag hjem fra ferie i Prag på grund af trusselssagen. Billedet er taget i lufthavnen under hendes pressemøde.
Foto: Jens Dresling

hjemvendt. Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, vendte i dag hjem fra ferie i Prag på grund af trusselssagen. Billedet er taget i lufthavnen under hendes pressemøde.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet jager afsender af anonymt trussels-tip

Politiet ved fortsat ikke, om tip om trusler er korrekt, eller hvad motivet er for at beskylde fem mænd for trusler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet ved fortsat ikke, om der er nogen sandhed i det tip om trusler mod Pia Kjærsgaard, som Dansk Folkeparti har videregivet til politiet.

Anholdelsen af fem personer, som blev afhørt, samtidig med at deres hjem blev ransaget, førte ikke til en bekræftelse af oplysningerne, og politiet vurderer ikke, at de kan varetægtsfængsles for det anonyme tips beskyldninger mod dem.

TV

Hverken afhøringer eller ransagninger bekræfter har givet resultat. Kilde: /ritzau/

Men politiet efterforsker videre. Blandt andet for at finde ud af, hvorfor den anonyme tipsgiver hævder, at de fem sigtede havde onde hensigter mod højre-politikeren, og om der kan være andre motiver til tippet end hel almindelig borgerpligt.

Politiet leder efter anonym tipsgiver

Derfor jager politiet nu den anonyme tipsgiver, bekræfter chefpolitiinspektør Jørn Aabye til politiken.dk

»Det er rigtigt, den retning går vores efterforskning også i«, siger Aabye.

I den forbindelse er en motivanalyse af den anonymes intentioner med tippet vel også relevant?

»Det er korrekt. Det er klart, at det er vigtigt at vide, hvorfor nogen vælger at beskylde de fem for trusler«.

Og underforstået; I ved ikke om der er belæg for det, tippet beskylder de fem for?

»Det er korrekt, det ved vi ikke«, siger Jørn Aabye til politiken.dk.

Politiet fandt ikke grundlag for fængsling Sagen startede tidligt i eftermiddag, da politiet i samarbejde med PET skred til anholdelse af de fem, som beskyldes for onde hensigter i brevet.

De anholdte er ifølge politiken.dk's oplysninger somaliere. Politiet valgte dog hurtigt efter at løslade fire af dem igen, da de ikke fandt beviser på det, som de fem beskyldes for i tippet. Den femte tilbageholdes, fordi politiet angiveligt fandt falske penge i hans hjem.

LÆS ARTIKEL

»Vi løslader de pågældende. Vi har ikke fået holdepunkter for at begære varetægtsfængsling i forbindelse med den efterforskning, der er blevet foretaget«, sagde chefpolitiinspektør Jørn Aabye på det tidspunkt til politiken.dk.

PET ved ikke om beskyldning om trusler holder
Også Politiets Efterretningstjeneste understreger, at der ikke foreligger viden om, hvorvidt brevets påstande om de fem anholdte har noget på sig, eller om det er tomme beskyldninger.

»Det er vigtigt at understrege, at det endnu er for tidligt til at fastslå, om der er belæg for disse trusler«, udtalte PET's chef Jakob Scharf i en pressemeddelelse, som også indeholdt denne udtalelse fra PET-chefen:

»Vi har fået et anonymt tip, hvor den anonyme peger på nogle navngivne personer, og hvor omstændighederne i øvrigt har gjort det nødvendigt for os at reagere«.

LÆS ARTIKEL

Efterretningsvæsenet vil dog ikke ud med, om formuleringen »omstændighederne i øvrigt« betyder at PET i forvejen interesserede sig for en eller flere af de anholdte i en anden sammenhæng.

Kritisk fokus på somaliske unge
Det ville ellers forklare, hvorfor politiet valgte at tage påstandene om de fem i det anonyme brev så alvorligt, at de skred til anholdelser, til trods for at Pia Kjærsgaard og mange andre politikere jævnligt modtager trusler, som ikke aftedkommer fem anholdelser.

At de fem navne ifølge politiken.dk's oplysninger skal tilhøre somaliere, kan også have bidraget til den usædvanlige politireaktion.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Især i lyset af, at den person som forsøgte at trænge ind til tegneren Kurt Westergaard med en økse også var af somalisk afstamning, og at der på det senere generelt har været fokus på, at nogle utilpassede somaliske unge er nemme ofre for terror-rekruttering.

DF holdt pressemøde i lufthavnen

På et hasteindkaldt pressemøde, som DF's leder Pia Kjærsgaard valgte at holde i lufthavnen nys hjemkommet fra ferie i Prag, nævnte partilederen ikke, at der var tale om ubekræftede og anonyme beskyldninger mod de fem, som nu er løsladt.

I stedet lød hendes formulering kun, at det »var ubehageligt, fordi det var et konkret brev, og fordi brevet var meget detaljeret«.

Hendes partifælle Peter Skaarup lader dog til at være mere sikker på sagens substans end politiet - heller ikke han nævner, at politiet lige nu ikke aner om det anonyme tip står til troende.

I stedet udpeger han uidentificerede personer med indvandrerbaggrund som havende en finger med i spillet.

»Vi tager på det skarpeste afstand fra, at disse mennesker med indvandrerbaggrund skrider til korporligheder for at få politikere til at tie. Det er et skråplan for demokratiet«, siger han til TV 2 News.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden