Anholdte i trusselssag er ledende medlemmer af somalisk miljø

En imam og en bankdirektør var blandt de personer, som politiet i går anholdt. En fængslet for pengeforfalskning.

Danmark

Det var flere af de ledende figurer i det somaliske miljø i København, som politiet i går anholdt og sigtede for at stå bag trusler mod Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard.

Udover en imam var det direktøren for en fremtrædende somalisk bank i Danmark. Han har i flere dage været indlagt på et hospital i København og lå således i sin sygeseng, da politifolk tidligt i går morges troppede op på hans sengestue.

»De kom cirka ti mand klokken seks om morgenen og var her helt til klokken halv fem om eftermiddagen«, sagde manden i går fra sin sygeseng til Politiken.

»De udspurgte mig om truslerne mod Pia Kjærsgaard, men dem kender jeg ikke noget til«, sagde han.

Kendt af PET Politiken erfarer fra flere kilder, at en tredje af de anholdte var en ansat i den samme somaliske bank. De to øvrige anholdte var personer, som også er kendt i det somaliske miljø.

Alle fem blev anholdt tidligt i går morges. Politiet opgav dog efter få timer at forsøge at få dem varetægtsfængslet for truslerne, fordi de ikke havde nok materiale imod dem.

Alligevel valgte politiet at opretholde en sigtelse imod dem for trusler og undersøger fortsat sagen.

Betjente snuppede computere
Politiet skal nu til at gennemgå computere og andet materiale, som betjente tog med sig, da de ransagede de anholdtes hjem.

Politiet mener derfor ikke, aktionen var en fiasko.

»Vi fik et anonymt tip om, at der var en trussel mod Pia Kjærsgaard, og i tippet var der nævnt fem personer ved navn. Tippet havde en sådan karakter, at vi ikke kunne sidde den overhørig, også når man tænker på det almindelige trusselsbillede over for politikere«, siger chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørn Aabye.

Men er det ikke en maveplasker, når I må løslade de anholdte så hurtigt?

»Nej, vi har handlet resolut ud fra de oplysninger, vi havde. Og sigtelserne er jo opretholdt, og efterforskningen fortsætter«.Han vil ikke udtale sig om, hvorvidt der kan være tale om et falsk tip, men politiet prøver at finde frem til den anonyme person, der står bag tippet.

PET oplyste i går, at politiet havde skredet til anholdelse – ikke kun på grund af truslerne mod Pia Kjærsgaard, men også på grund af andre »omstændigheder«.

PET ønskede dog ikke at uddybe, hvad disse andre omstændigheder bestod i. Men Politiken erfarer, at netop den selvlærte imam, som var en af de anholdte, i længere tid har været i PET’s søgelys.

Han er tilknyttet den somaliske moske på Nordre Fasanvej i København, som moderate somaliere tidligere over for Politiken har udlagt som et af de steder i Danmark, hvor unge somaliere bliver radikaliseret.

Den 24-årige mand, som er mistænkt for at være den selvmordsbomber, der for nogle måneder siden dræbte 23 mennesker i den somaliske hovedstad Mogadishu, kom i moskeen før sin afrejse til Somalia.

Overfaldsmand med terrortilknytning
Derudover har kilder tidligere sagt til Politiken, at imamen er kendt for at have tilknytning til den somaliske terrororganisation Hisbul Islam, som kæmper sammen med terrororganisationen al-Shabaab mod regeringen i Somalia.

Den mand, som overfaldt bladtegneren Kurt Westergaard nytårsdag, havde ifølge det kenyanske antiterrorpoliti tilknytning til netop al-Shabaab.

Kilder har også fortalt til Politiken, at imamen og andre ’skriftkloge’ i Danmark indgår i organisationen al-Hikmah, der skaffer penge til og driver en skole i den somaliske hovedstad Mogadishu.

Skolen hedder Ibnu Baz Islamic Center. Den betegnes af kilderne som et af de vigtigste steder for radikalisering i det centrale og sydlige Somalia, og kilderne siger, at nogle af skolens unge mistænkes for at have tilsluttet sig Hisbul Islam og al-Shabaab og siden muligvis er endt som selvmordsbombere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnoncePolitiken forsøgte for nogle uger siden at få et interview med imamen for at få hans kommentar til disse oplysninger, men han ønskede ikke at tale med Politiken.

Da den 37-årige imam blev anholdt klokken fem i går morges, fandt politiet 50 falske 500 krone-sedler, alle med samme serienumre. Derfor blev han også sigtet for pengeforfalskning. Det skete i et retsmøde i Dommervagten, hvor anklagemyndigheden krævede både navneforbud og lukkede døre under afhøringen af imamen.

Det fulgte dommeren, som senere varetægtsfængslede den 37-årige i 13 dage, fordi der var bestyrket mistanke om, at han har begået pengeforfalskning.

Der fremkom ingen oplysninger om, hvorfor en imam skulle ligge inde med falske penge, eller om der kan være en sammenhæng mellem sigtelsen og mistanken om, at den 37-årige indgår i et netværk, der samler penge ind til terror.

Maskinskrevet brev
Pia Kjærsgaard var sammen sin mand og et vennepar på ferie i Prag, da hun tirsdag modtog oplysningen om, at der var fremsendt trusler mod hende. Hustruen i venneparret er Jeanie Nørhave, som også er sekretariatschef i Dansk Folkeparti.

Partikontoret på Christiansborg havde med posten modtaget et brev, hvor adressen på konvolutten var skrevet med håndskrift. Inden i fandt en medarbejder et maskinskrevet brev, hvor der i bunden også var skrevet noget med håndskrift.

Brevet var et tip om, at fem navngivne personer planlagde et mordattentat på Pia Kjærsgaard.

Assassination
Ifølge Dansk Folkepartis pressechef Søren Søndergaard indeholdt brevet også en formulering om, at den, der udførte attentatet, ville blive belønnet med 500.000 kroner.

Brevet var skrevet på engelsk, og i overskriften indgik ordet assassination – attentat.

Medarbejderen skannede hurtigt brevet ind og sendte det af sted til Jeanie Nørhave i Prag. Hun orienterede Pia Kjærsgaard, og sammen satte de gang i den standardprocedure, som partiet altid følger, når de modtager mail, sms’er eller breve med trusler.

Detaljeret trussel

PET ønsker hverken at be- eller afkræfte oplysningerne om, hvad der skulle have stået i brevet.

Heller ikke Pia Kjærsgaard eller Jeanie Nørhave ønsker at gå i detaljer med, hvad der stod i brevet, men til forskel fra de trusler, partimedlemmer i DF normalt modtager, var tippet om attentatet usædvanligt detaljeret. Proceduren betyder, at brevet straks blev sendt videre til politiet. Dansk Folkeparti ønsker ikke at foretage en vurdering af hver enkelt trussel og sender derfor alle breve, mail og sms-beskeder med trusler videre til politiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LEDER Først onsdag hørte Dansk Folkeparti igen om brevet, da partiet blev kontaktet af PET. PET orienterede Dansk Folkeparti om, at truslen ville føre til en aktion torsdag. De bad Dansk Folkeparti om at holde tæt med oplysningerne, men gjorde samtidig opmærksom på, at når først aktionen var gennemført, ville den med stor sandsynlighed blive kendt i offentligheden. Herefter nåede Dansk Folkeparti frem til den konklusion, at Pia Kjærsgaard skulle tage imod pressen i lufthavnen i går, når hun landede fra sin ferie og var blevet briefet af PET.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden