TV 2-ansatte risikerer bøde og fængsel i lækagesag

Politiet sætter tommelskruer på over for TV 2.

Danmark

Kun et par timer efter at den nu afgåede forsvarsminister Søren Gade (V) sammen med sin spindoktor Jacob Winther havde sagt farvel til Forsvarsministeriet, optrappedes en af de sager, der tvang Gade til at gå.

Politiet vil nu have klarlagt, hvem der i 2007 lækkede oplysningen til TV 2 om, at danske jægersoldater skulle udsendes til Irak.

Derfor vil politiet tvinge to medarbejdere ved TV 2 til at afgive vidneforklaring og afsløre kilden til oplysningen.

LÆS OGSÅ Nægter de, vil politiet forsøge at få dem idømt dagbøder eller fængsel, indtil de samarbejder. »Retsplejeloven indeholder forskellige regler om, hvad man gør ved modvillige vidner. Men lad os nu se, om det bliver nødvendigt«, siger politiadvokat Dorit Borgaard.

Nyhedschef har en formodning
TV 2’s nyhedschef Michael Dyrby siger, at han formoder, at de to, som politiet vil pålægge vidneforklaring, er ham selv og TV 2-journalisten Rasmus Tantholt.

»Vi agter ikke at afsløre vores kilde, fordi loven giver os ret at beskytte vores kilder. Jeg har svært ved at se, at en dommer vil ophæve denne ret«, siger han.

Derimod vil politiets anklager forsøge at overbevise dommeren om, at sagen drejer sig om uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger, hvilket ifølge loven giver mulighed for at ophæve kildebeskyttelsen.

DR risikerer krav

Københavns Politi vil også forsøge at få en dommerkendelse, der skal tvinge Danmarks Radio til at udlevere en omstridt lydoptagelse, som angiveligt skulle afsløre, hvem kilden til lækket er.

LÆS MERE

DR’s generaldirektør Kenneth Plummer har hidtil nægtet at udlevere lydfilen af hensyn til kildebeskyttelsen.

»Når og hvis det sker, at vi modtager en dommerkendelse, så vil vi selvfølgelig vurdere den nøje«, udtalte Kenneth Plummer i går.

Politiadvokat Dorit Borgaard betegnede det i går som en tilfældighed, at de nye tiltag kom samme dag, som Søren Gade forlod Forsvarsministeriet. Hans spindoktor, Jacob Winther, er blevet beskyldt for at være kilden til lækket, hvilket han har benægtet.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce