Mandlige pædagogers frygt for mistro undersøges

Undersøgelse skal afdække danskernes frygt for pædofili.

Danmark

Mandlige pædagoger, der ikke må skifte ble på børn, og institutioner, der ikke længere tager i svømmehallen.

Det er nogle af konsekvenserne af det seneste årtis enorme fokus på pædofili, som har fået en række daginstitutioner til at indføre særlige regler i den daglige omgang mellem mandlige pædagoger og børn.

Gennem de seneste 10 år er der sket en skærpelse af kontrollen med personale, som skal ansættes i børneinstitutioner, og hvis først mistanken om pædofili eksisterer, vil mistroen altid klæbe til den mistænkte, som fluer sværmer om en hestepære på en varm sommerdag.

2.205 deltager i undersøgelsen
I sidste uge modtog en række pædagoger, pædagogmedhjælpere, socialpædagoger og andre borgere i Region Midtjylland en spørgeskema, hvor de skal svare på, om det store fokus på pædofili i samfundet har resulteret i en udbredt frygt for at blive mistænkt for pædofili.

Spørgeskemaerne skal afdække, hvor udbredt frygten for at blive mistænkeliggjort er hos folk, der arbejder med børn til dagligt, men også blandt borgere generelt.

Samfundets syn på den pædofile som et monster kan sammenlignes med middelalderens heksejagt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceUndersøgelsen er et samarbejde mellem Århus Universitet, Århus Universitetshospital Risskov, BUPL, FOA og Socialpædagogernes Landsforbund, og er med sine 2.205 deltagere den største af sin art i Danmark, hvor der indtil nu kun har været lille opmærksomhed på problemet.

»Vi vil gerne flytte fokus lidt og se på bagsiden af historien om pædofili« siger projektleder på undersøgelsen Else-Marie Buch Leander. Hun arbejder på Center for Humanistisk Sundhedsforskning ved Århus Universitet og er cand.mag. Hun understreger, at man skal gøre alt, hvad man kan, for at undgå pædofili, men at overdreven fokus på området har skabt en frygtkultur blandt mandlige pædagoger og pædagogmedhjælpere.

Vor tids ’grimme karl’
»Det er klart, at når noget er så meget i medierne, som det her har været, opstår der en frygt blandt mennesker for at blive sat i bås med den pædofile, som virkelig er vores tids ’grimme karl’«, siger hun og refererer til tidligere mindre undersøgelser, hvor mandlige pædagoger og medhjælpere har svaret, at de sjusker med at vaske børn ordentligt, når de er på badeværelset, af frygt for at skabe mistro. Det går også ud over børnene.

Hos FOA er man interesseret i at få afdækket omfanget af frygten for pædofilianklager blandt medlemmerne, og derfor har man trukket 600 tilfældige pædagogmedhjælpere ud af databasen til deltagelse i spørgeskemaundersøgelsen.

Vigtigt med eksakt viden
»Vi vil gerne vide, om det er rigtigt at mandlige pædagoger og pædagogmedhjælpere for eksempel ikke tør være alene med børn ude i daginstitutionerne eller tør tage dem op på skødet, fordi der er bange for at blive anklaget for pædofili«, siger Jan Simon Petersen, der er pædagogisk konsulent ved FOA.

»Undersøgelsen vil kunne afdække om pædagogikken forandrer sig på grund af den her snak om mistanker, og om man forholder sig anderledes til børnene end man har gjort tidligere. Det er vigtigt at have eksakt viden om, hvordan det udvikler sig for at kunne afdække, hvad der sker på området«, siger Jan Simon Petersen.

Kenneth Reinicke, der er mandeforsker ved RUC, frygter også at mediernes fokusering på pædofili-sager kan spille en rolle. »Det er klart, at når vi har haft alle de her sager, så smitter det af. Dem der arbejder med børn må være meget udsatte for mistænkeliggørelse«, siger han, og understreger samtidig vigtigheden af, at sager om misbrug af børn kommer frem i lyset.

Offentlig mistillid
Spørgeundersøgelsen indgår i det større forskningsprojekt ’Når tilliden går tabt – om konstruktion af en offentlig mistillidsidentitet’ ved lektor ph.d. Karen Munk på Center for Humanistisk Sundhedsforskning på Århus Universitet. Projektet udforsker den kulturhistoriske baggrund for det billede, der i dag hersker om den pædofile i samfundets mediebillede. Karen Munk mener, at synet på pædofile er hysterisk.

»Samfundets syn på den pædofile som et monster kan sammenlignes med middelalderens heksejagt«, siger Karen Munk i telefon fra University of Cambridge i England, hvor hun er gæsteforsker.

»Der vil altid være nogen i samfundet, vi ikke kan lide og foruden hvem, vi tror tilværelsen ville være mindre farlig«, siger hun og henviser til, at nutidens pædofile udfylder den rolle som seksuelle afvigere, som de homoseksuelle tidligere havde.

»Det, vi skal forstå som samfund, er, at de, som vi ikke kan lide, skal behandles efter samme retsprincipper som alle andre. Med mistænkeliggørelsen i samfundet, skrider denne retssikkerhed. Bare du har mistanken, kan du aldrig blive renset«.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce